V roce 1961 odsoudili v politicky vykonstruovaném procesu, ne nepodobném tomu s Miladou Horákovou, jeho maminku Valérii. Politický proces byl na objednávku tehdejšího ministra vnitra Rudolfa Baráka o tak zvaných „bývalých lidech“ z ledna 1959, který rozpoutal procesy v 60. letech.

Není divu, že se zlikvidovaly jakékoliv usvědčující doklady, především pak zdravotní dokumentace. „Rodiče se o politiku vůbec nezajímali. Navíc v případě mojí maminky byl spáchán nejtěžší nepromlčitelný zločin proti lidskosti, když máma, umírající na metastazující rakovinu, byla odsouzená k nepodmínečnému trestu a zároveň jí bylo zamítnuté přerušení výkonu trestu ze zdravotních a humánních důvodů,“ posteskl si Matulay.

Maminku po nějaké době na prezidentskou amnestii propustili, ovšem již ve zuboženém stavu a v posledním stadiu rakovinového onemocnění. „Získal jsem dokumenty, ze kterých je zjevné, že klíčovými svědky v politickém procesu proti mojí matce byly agentky státní bezpečnosti. Byly to „Olga“ a „Eva“ a zmanipulovaný člověk od STB odsouzený pro krádeže. Tito naprosto nevěrohodní svědci se postarali o to, že maminku zavřeli, zbavili ji občanských práv a totálně nám rozvrátili a zničili život.“

Matulay se dostal i k vyšetřovacím spisům s otřesným svědectvím. Komunistické vyšetřování probíhalo v chladnokrevné mašinérii vraždícího komanda maniaků. V roce 1993 se domohl odškodného, které činilo necelých 46 tisíc slovenských korun a které mu bylo vyplaceno ve státních dluhopisech. To považuje za výsměch, neboť nedosahuje ani výšky dokazovacích nákladů po dobu dlouhých čtyřiceti šesti let, kdy byl nucen justiční zločin objasňovat.

Jozef Matulay žije v Karlových Varech od roku 1975. Díky vykonstruovanému procesu s maminkou totiž nemohl studovat, cestovat a mohl vykonávat jen nejhorší, nejrizikovější práce v oboru těžké chemie, plynárenství, hornictví s následky na zdraví. I po revoluci, přes neustálé zvyšování kvalifikace, mu byly nabízeny pouze pomocné či nekvalifikované práce, byl dlouhodobě nezaměstnaný a nucen jít do předčasného důchodu. Jeho ekonomická situace se oproti totalitě ještě zhoršila. Nyní je v důchodu, ale svůj boj o očištění cti matky a své rodiny nevzdává.

„Jde mi především o morální a spravedlivou finanční satisfakci a na základě získaných dokumentů podám trestní oznámení na konkrétní osoby a na došetření prostřednictvím Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu a ÚPN v Bratislavě,“ poznamenal Matulay.