Karlovými Vary se šíří panika. Tisíce domácností ve městě dohledává doklady, platební příkazy, výpisy z bankovních účtů, a to i deset let staré. Jakmile lidem bude chybět jediné potvrzení, mohou skončit před soudem a radnice jim může majetek zabavit v exekuci. Proč? Magistrát zahájil kontrolu všech smluv, které od roku 1998 uzavřel s občany při koupi domů z majetku města, a po lidech vyžaduje doklady, že šedesát procent z kupní ceny skutečně investovali zpět do nemovitosti. Tímto způsobem se v lázních prodávaly domy od roku 1992. Smlouvy až do roku 1998 jsou už ovšem promlčeny.

„Lidé měli podle uzavřené kupní smlouvy splnit několik povinností, které ovšem přes devadesát procent z nich ignorovalo. Proto je nyní vyzýváme, aby předložili nejen faktury za práce při opravách domů, ale i výpisy z bankovních účtů, že peníze za ně skutečně zaplatili. Jestliže do konce letošního roku lidé tyto doklady nepředloží, město bude povinno vymáhat vrácení proinvestovaných finančních prostředků soudní cestou,“ uvedl Jakub Kaválek, mluvčí radnice. Podle něj není možné, aby radnice zodpovídala za případné pochybení za nesplněné závazky kupujících.

Jaké problémy může tato kontrola lidem způsobit, to už na vlastní kůži pocítil i majitelé domu ve Staré Roli. Ačkoliv byli přesvědčeni, že všechny doklady mají v pořádku, protože radnice jim vydala písemné potvrzení, že pohledávky mezi nimi a městem byly vypořádány, skončili před soudem. Ten prohráli a nyní po nich magistrát požaduje uhrazení dluhu ve výši 318 tisíc. „Město je nyní oprávněno provést exekuci dlužné částky v plném rozsahu,“ upozorňuje právník města Tomáš Ficner. „My jsme všechno doložili a zaplatili. A na to máme doklad, který nám vystavil Stanislav Hubka, bývalý vedoucí majetkového odboru,“ uvedl Ivan Doleček, jednatel sdružení nájemníků. Ten se domnívá, že městu nejde o nic jiného, než vytáhnout peníze z kapes lidí. „A nechat si od nich zaplatit i svůj bordel,“ dodal Doleček.

S postupem města nesouhlasí ani opoziční zastupitelé, kteří kontrolu vnímají jako šikanu. Právní odbor ovšem varuje i je, aby Dolečkům nepomohli, a totéž jim doporučuje i rada města. „Zastupitelé, kteří by rozhodli o prominutí dluhu, by se vystavovali nebezpečí trestního stíhání pro nehospodárné nakládání s majetkem města,“ zdůrazňují právníci radnice.