Značně nepřehledná situace nyní panuje v karlovarské nemocnici. Na protest proti novému složení představenstva Karlovarské krajské nemocnice, a.s., se primáři rozhodli splnit svou hrozbu adresovanou vedení Karlovarského kraje a odstoupit ze svých funkcí.

Abdikaci Stanislava Kubína, primáře karlovarské chirurgie, už má Věra Procházková, ředitelka sokolovské nemocnice a zároveň předsedkyně představenstva krajské nemocnice, na stole. Odstoupení z postu ředitele zvažuje i Jiří Štefan, současný ředitel karlovarské nemocnice. Ten, ačkoliv se příhlásil do výběrového řízení na post výkonného ředitele krajské nemocnice, zvolen nebyl. Novým generálním manažerem se stal Jan Ferenc z Třince.

„Neodejdu ze dne na den a pacienti nesmějí v žádném případě nesoulad v orgánech společnosti pocítit. Jsem přesvědčen, že je třeba znovu otevřít prostor pro jednání a do něho se chci intenzivně zapojit. Problém vůbec nestojí tak, že by primáři revoltovali za Štefana či za sebe. Oni na problémy v nemocnici upozorňovali minimálně rok a nic se nedělo. Jak mají nyní někomu věřit, když složení představenstva je takové, jaké je?“ uvedl Jiří Štefan.

Karlovarští primáři totiž považují nové složení představenstva krajské nemocnice za podraz. Mimo jiné jim vadí i Věra Procházková jako předsedkyně představenstva krajské nemocnice. Lékaři se domnívají, že je příliš spjata s Českou zdravotní, jejíž dvouleté vedení nemocnic skončilo fiaskem a vedení kraje s ní už smlouvu neprodloužilo.

„Na neschopnost a nekompetentnost dosavadního krajem zvoleného managementu nemocnice, tedy České zdravotní jsme upozorňovali marně,“ uvedl před časem pro Deník primář karlovarské interny Jaroslav Žák. „Odchod byť i jediného lékaře je problémem. Všechny tři nemocnice se potýkají s katastrofálním nedostatkem lidí. My jsme varovný signál kraji vysílali opakovaně. A nic se nestalo,“ uvedl primář kožního oddělení a člen dozorčí rady Tomáš Pospíšil.

Ředitelka sokolovské nemocnice Věra Procházková uvedla, že vzniklou situaci bude řešit s nově jmenovaným výkonným ředitelem Janem Ferencem hned v začátku nového roku. „Vím pouze o výpovědi Stanislava Kubína a o obsazení funkce primáře chirurgie už vyjednávám se dvěma kandidáty. S novým ředitelem Ferencem chceme už 2. ledna zorganizovat pracovní jednání bývalých i současných ředitelů, předat funkce a připravit podklady pro jednání představenstva, které se sejde 15. ledna,“ uvedla Věra Procházková.

Ta chce se všemi současnými primáři hovořit individuálně a současně hodlá o situaci ve zdravotnictví prodiskutovat se starosty Sokolova, Chebu a Karlových Varů.

Zatímco mezi lékaři to vře a jejich nespokojenost graduje, krajští radní čerpají dovolenou. Hejtman Josef Pavel uvedl, že postoj primářů ho velmi mrzí a vadí mu, že nebyli ochotni s novým přdestavenstvem spolupracovat. „Byl nastaven takový model, aby se v představenstvu sešli zástupci všech tří nemocnic. Absolutisticky se nikomu vládnout nedá. Jsem z toho smutný, zklamaný a překvapený,“ uvedl na dotaz Deníku hejtman Josef Pavel.