Jestliže dosud byla situace v karlovarské krajské nemocnici napjatá, včera už dusivá atmosféra mezi primáři a vedením nemocnice eskalovala. Individuální pohovory, k nimž primáře vyzval nový ředitel nemocnice Jan Ferenc a oni rádi souhlasili, skončily naprostým krachem. Patnáct primářů dnes rezignuje na své funkce a vlna nesouhlasu a nevole se nemocnicí šíří jako tsunami.

„My jsme rádi přijali pozvání na debatu o budoucnosti nemocnice a o tom, jak si nový ředitel spolupráci s námi představuje. Místo toho nám pod dozorem právníka a předsedkyně představenstva Věry Procházkové rozdával výpovědi, žádal rezignace a naše okamžité podpisy pod změněnými pracovními smlouvami. Takhle to nejde. Jakoby vůbec nikoho nezajímalo, jak jsou pacienti léčeni, jak bude fungovat zdravotní péče a jak zvýšit její standard. Bylo to jenom o aroganci moci. Z pozice síly s námi nikdo jednat nebude,“ uvedli takřka jednomyslně námi oslovení primáři.

Věra Procházková, předsedkyně představenstva ovšem nespokojenost primářů odmítá. „My jsme jim nabídli dohodu, protože se vyjádřili, že jim nové vedení nevyhovuje. Ti, s nimiž jsme jednali, ji odmítli. Těm primářům, kteří už funkce složili, jsme nabídli možnost dohody a dali čas na rozmyšlenou,“ uvedla Procházková.

Například bývalý primář interny Jaroslav Žák, který na tento post už rezignoval, si má rozmyslet, kde by chtěl pracovat jako řadový sekundář, zda v Chebu nebo v Sokolově. „Nyní nám chybějí primáři a my musíme obsadit uvolněné posty. Sekundárních lékařů máme v karlovarské nemocnici dost. Naopak nám chybějí v Sokolově a v Chebu,“ vysvětlila předsedkyně představenstva Procházková.

Tomáš Pospíšil, primář kožního oddělení, byl novým ředitelem zase vyzván, aby na svou funkci rezignoval. „Bez jakékoliv konstruktivní diskuze, kterou jsem očekával. Nic jsem nepodepsal, nejprve vše proberu se svým právníkem,“ uvedl primář Pospíšil.

Hejtman Josef Pavel (ODS) zatím není o situaci podrobně informován. „Nový management nemocnice i zdravotní ředitelka byli vybráni proto, aby tento stav řešili. Zašlo to příliš daleko. Lékaři neustále zastrašují veřejnost a vydávají poplašné zprávy. Buď to celé skončí, nebo skončí oni,“ dodal hejtman Pavel.

Glosa: Komu jde o nemocnici?