„Bolesti v koleně jí začaly pozvolna, od občasného píchnutí. Později, když jí to začalo bolet víc, jsme navštívili její dětskou lékařku a pak i chirurgii v ostrovské nemocnici,“ líčí počátky anabáze chození po doktorech Matyldina matka Hana Šimková. „Na chirurgii nám řekli, že tam nic nemá,“ vypráví matka dívky. V průběhu času ale u Matyldy začaly další potíže. „Letos už byla pořád hrozně unavená, stále by jen spala a při tom nebyla k probuzení. Byla bledá a ztratila i menstruaci,“ pokračuje Hana Šimková. „Matyldina dětská lékařka v Ostrově nás ale odbyla s tím, že Matylda je bledá po mně,“ postěžovala si matka. Lékařka Matyldu odeslala na vyšetření na gynekologii, kde zjistili jen to, že po gynekologické i endokrinologické stránce je děvče zdravé.

„Dceřin stav mi dělal velké starosti, proto jsem ji v dubnu vzala v Ostrově do ortopedické ordinace doktora Váni. Ten první řekl, že je to něco vážného a že máme jít k dětskému lékaři,“ pokračuje matka. Už však dceru nevzala k původní dětské lékařce, ale jela s ní k pediatrovi Janu Andělovi do Karlových Varů. Ten Matyldě ihned nechal udělat potřebná vyšetření. „Provedl jsem primární vyšetření. Dívčin stav rozhodně nebyl v pořádku. Sedimentace byla vysoká a nohu měla o dva až tři centimetry silnější,“ uvedl lékař.

„Doktor Anděl nás poslal do karlovarské nemocnice, kde pak Matylda ležela dva týdny, ale její stav se nezlepšil. Diagnostikovali jí revmatizmus a nasadili léky. Naštěstí dceru objednali na revmatologické oddělení ve Fakultní nemocnici v Plzni,“ dodala Hana Šimková. „Termín jsme měli na září, ale prosadila jsem si návštěvu v Plzni už v srpnu. Lékaři ve fakultní nemocnici byli velmi ochotní,“ vypráví. Pak už měla péče o Matyldu rychlý spád. Z plzeňské nemocnice ji odeslali do pražského Motola.

„V Motole měli lékaři podezření na rakovinu, ta to ale naštěstí nebyla. Zjistili, že jde o rozsáhlý absces a nohu jí operovali. Matylda už měla zánětem zasaženou i kost. Měla už narušenou i krvetvorbu a nohu si mohla kvůli zesláblé kosti snadno zlomit. Pak by jí prý hrozila sněť, která by mohla ohrozit i její život,“ dodala matka s tím, že lékaři v Motole jí rovněž řekli, že Matylda celou dobu brala nevhodný lék, který jen potlačoval symptomy jejího onemocnění. „A výsledky vyšetření prý vůbec neodpovídaly původní diagnóze, tedy revmatu,“ dodala Hana Šimková.