Šok. Tak se dá nejvýstižněji a nejpravdivěji popsat reakce hostů i organizátorů v pořadí druhého mezinárodního pokerového festivalu. Měl se konat o víkendu v karlovarském lázeňském hotelu Thermal. Na pokyn ministerstva financí jej však zakázala karlovarská hospodářská kriminálka, a to několik hodin před začátkem turnaje. Na festival mělo přijet přes dvě stě lidí z Evropy i zámoří, včetně USA. Pořadatelé tak přišli o tisíce eur.

„V půl deváté večer, v pátek 23. listopadu, mi pracovníci karlovarské hospodářské kriminálky telefonicky sdělili, že ministerstvo financí akci nepovoluje. A že mi radí ji zrušit. Kdybych to neudělal, udělají to prý sami v sobotu, kdy měla soutěž začít. Byli ke mně slušní, ale zpráva to byla otřesná,“ líčí rozrušený pořadatel akce Zdeněk Dojkov a pokračuje: „Okamžitě jsem začal psát e–maily a esemesky na všechny strany a snažil se zachránit, co zachránit šlo. Některým lidem jsem tak stačil sdělit, aby do Varů nejezdili. Další už byli zde nebo na cestě, měli jsme zaplacené hotely, sály, prostě úplně vše. Nejhorší je ale ta ostuda. Nikdo nechápal, proč zákaz. Vždyť nejde o hazard, jde o logickou kombinační hru, hrajeme se žetony. V celé republice se právě v této době pokerové spolky snaží o to, aby byl tento sport zařazen mezi olympijské.“

Podle slov mluvčí Policie ČR v Karlových Varech Zdeny Papežové však prý pořadatelé akce nesplnili všechny náležitosti, které jsou při pořádání podobných akcí nutné. „Nesplnili oznamovací povinnost. Proto byl turnaj zakázán,“ sdělila mluvčí Papežová.

Oficiálním pořadatelem soutěže byl řádně na ministerstvu vnitra registrovaný oficiální karlovarský Pokerový klub. „Připravovali jsme vše tři měsíce dopředu. Nejsem si vědom, že bychom něco zanedbali,“ říká Zdeněk Dojkov.

Podle Danila Itliga z Chemnitz je turnaje obrovská škoda.

„Spousta lidí si vzala dovolenou, přijeli jsme sem zahrát si, protože se nám moc líbil první turnaj. Ten se v Thermalu uskutečnil v červenci a vše, včetně služeb a organizace, bylo báječné. Také město se nám ohromně líbilo, zkrátka tešili jsme se sem podruhé,“ říká německý host. Dalším zklamaným byl také Franz Lisner.

„Připadám si jako někde ve třetím světě. Vždyť jediné peníze, které jsou ve hře, jsou peníze vydané za ceny pro vítěze soutěže. Jinak vůbec nepřijdou do oběhu. Od pořadatelů vím, že sál v hotelu měli řádně objednaný, zaplacený, vše se mělo odehrávat v kultivovaném prostředí lázní. Je to obrovská škoda. Už sem mnozí nepřijedou,“ dodává Franz Lisner.

Podle názoru personálu hotelu Thermal je to nejen ostuda pro město, ale finanční ztráta pro hosty, pořadatele i hotel samotný. „V červenci tady už turnaj byl. Vše proběhlo v naprostém klidu. Tohle je opravdu blamáž,“ komentuje jeden z pracovníků hotelu. Zdeněk Dojkov obrovské osobní i sportovní fiasko však uzavřel slovy: „Nevzdám to. Turnaj tady bude. Dám vše dohromady!“