Lázeňské město Karlovy Vary je po úterním zasedání zastupitelstva opět blíže k zapsání na seznam UNESCO. O jeho členství se uvažuje v rámci významného lázeňského trojúhleníku, do kterého vedle Karlových Varů patří také Mariánské a Františkovy Lázně.

I když se o zapsání na seznam světového dědictví hovoří už několik měsíců, karlovarští zastupitelé teprve ale toto úterý udělali zásadní rozhodnutí, když členství schválili.

Karlovarští patrioti tuto snahu vítají. Věří, že i díky členství v UNESCO se podaří zabránit v další devestaci města, jehož podstatná část tvoří památkovou zónu.

Investoři, kteří právě v této lokalitě budují jeden hotel za druhým, však na to berou ohled jen minimálně. Důkazem je například demolice památkově chráněného objektu Eboli.

Problém je navíc i v tom, že na radnici už roky nepůsobí hlavní architekt a funkční není ani komise pro architekturu. „Rada si vzala právo rozhodovat o architektuře města. Jsme svědky megalomanské výstavby v lázeňském území. To, co se v něm děje, stavba garáží pod Imperialem, stavba na Zámeckém vrchu, zahradnictví Na Vyhlídce, kde mají vyrůst šestipatrové domy, to by se za UNESCO stát nemohlo,“ prohlásil na zastupitelstvu Jiří Kotek (SNK–ED).

Primátorka Veronika Vlková (ODS) argumentovala, že zapsání na seznam světového dědictví už řešila loni v únoru. „Vždy jsem říkala, že členství v UNESCO je pro nás velmi významné. Jedinou komplikací je, že o tom uvažujeme společně se dvěma dalšími městy. Musíme tedy nejdříve vyjasnit vztahy uvnitř tohoto trojlístku,“ vysvětlila Vlková.

Například její náměstkyně Jana Petříková (ČSSD) se domnívá, že si to Karlovy Vary určitě zaslouží. „Pochopitelně to pak bude znamenat, že budeme muset striktně dodržovat zákony,“ poznamenala.

Radní Václav Larva (ČSSD) má ale ze zápisu na seznam UNESCO přece jen obavy. „Vůbec nic proti tomu nemám. Na druhou stranu jsou však čeští památkáři schopni zablokovat jakoukoliv stavbu. Česká památková péče je zkrátka postavena na bizarních zákonech. Památkáři by měli mnohdy přistoupit na rozumný kompromis,“ podotkl.

Podle ředitele Národního památkového ústavu v Lokti Romana Procházky Karlovy Vary na členství vydělají. „Pokud by na to skutečně došlo, bude zápis výhodný jak pro obyvatele, tak pro místní podnikatele. Být na tomto seznamu je pro město velkou reklamou,“ konstatoval Procházka, podle něhož po možném zápisu budou pro města platit stále stejné zákony i předpisy. „Ať se zápisu obává ten, kdo chce porušovat zákony. Pak se totiž případ bude řešit i na mezinárodní úrovni, bude to pak i mezinárodní ostuda,“ dodal Procházka.

Jak už před časem uvedl Michal Beneš, tajemník pro UNESCO, jde zatím jen o návrh. „Než by mohl být schválen, uplyne řada let. Není na to ještě zpracována ani nominace. Navíc zařazení lázeňského trojúhleníku není nyní na mezinárodní úrovni na pořadu dne,“ dodal Beneš.