Válka o občany, o jejich loajalitu či spíše volební hlasy. Tak působil 'boj', kdo v sobotu přitáhne větší pozoronost Karlovaráků.

Přestože pořadatelé ohlásili protiradniční mítink už 6. prosince a řádně s majiteli pozemků na náměstí Horákové dohodli zábor plochy kvůli akci, prakticky na stejnou hodinu, na sobotní odpoledne, minulý týden začalo vedení magistrátu připravovat adventní akci na stejném místě.

„Na náměstí měl přijet kočár s pohádkovými postavami, měly zde probíhat soutěže pro děti a pestrý kulturní program. Nakonec jsme se ale rozhodli akci zrušit a omezit ji na příjezd kočáru před kino Čas, kde se v sobotu odpoledne promítaly filmy pro děti,“ říká vedoucí odboru kultury Tomáš Svoboda.

Pořadatel antiradniční akce Jiří Kotek tak byl na poslední chvíli nucen měnit místo akce. „Magistrát neměl právo ani povolit, natož organizovat jinou akci na námi řádně ohlášené, a zajištěném místě. Protože však s vedením nebyla rozumná řeč, v krizi jsme vše nahonem přeorganizovali a akci nachystali na plochu parkoviště vedle radnice. Museli jsme ale zastavit dodávku velkoplošných plazmových obrazovek na prezentaci veřejné tiskové konference. Radnice nebyla totiž ochotna poskytnout ze svého objektu energii,“ uvedl Kotek. Na akci bylo asi 250 lidí.

Oficiální akce magistrátu se skutečně omezila na příjezd kočáru před kino Čas a na promítání filmů a raut pro děti. „Rozhodli jsme se nevířit vášně,“ uvedl Svoboda.

Glosa ke článku: Páté přes deváté