Už několik karlovarských radních si pozvala protikorupční policie na kobereč kvůli vyšetřování zakázky na stavbu karlovarské multifunkční haly. Někteří z nich to včera sami redakci Karlovarského deníku potvrdili. Policie se především zabývá sporným losováním, v rámci něhož bylo z patnácti uchazečů o zakázku vybráno pět.

„Nebudete tomu věřit, ale právě tady sedím,“ prohlásil radní Martin Zeman (ČSSD), kterému se redaktoři dovolali právě v momentu, kdy na policii podával informace.

„Už jsem na policii byla. Bylo to kvůli hale. Policisté po mně chtěli běžné věci. Více říci nemůžu,“ uvedla náměstkyně Jana Petříková (ČSSD).

„Ano, byl jsem na policii podávat informace,“ potvrdil i náměstek Petr Keřka (ODS).

Tiskový mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek doplnil, že do této chvíle nepadlo v kauze karlovarské losovačky žádné obvinění. Podle něho některé skutečnosti získané po podaném trestním oznámení nasvědčují tomu, že mohlo dojít skutečně k trestného činu. „Policie nyní vyslýchá svědky. Případ ještě není došetřen a není možné v tuto chvíli říci, jak dlouho to bude trvat, než policie předá záležitost státnímu zástupci,“ upřesnil Skřepek.

Informace o možném spáchání trestného činu ale náměstka Keřku nezaskočila. „Věc je v procesu šetření a policie se tím musí zabývat. Je to zcela standardní postup,“ reagoval náměstek primátorky.

Městu stále hrozí, že bude muset za sporné losování zaplatit půlmilionovou pokutu antimonopolnímu úřadu. Proti ní sice podalo už vloni na podzim rozklad, ten bude ale znovu posuzovat šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina s rozkladovou komisí. Ta se zabývá možností, zda v prvostupňovém řízení se úřad nedopustil chyby v neprospěch města. „Komise se rozkladem města už zabývá. Předpokládáme, že do měsíce vydá úřad druhostupňové rozhodnutí, proti kterému už nebude moci město podat námitky,“ dodal mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Na spornou zakázku znovu ve středu upozornili kritici karlovarské radnice, kteří se poprvé sešli v novém roce na demonstraci před budovou magistrátu. Na mítink dorazilo asi sedmdesát Karlovaráků. Jeho organizátoři požadují odstoupení vedení města nejen kvůli stavbě haly. Pokud neuspějí, chtějí zorganizovat petici, kterou chtějí následně předat prezidentovi.