Se žádostí o pomoc při nákupu nové střelnice pro nevidomé se na členy karlovarského Rotary clubu obrátil ředitel Tyflocentra Pavel Rogaczewski. Střelnice, kterou slepci využívají nyní, už totiž dosluhuje.

„Problém je v tom, že nejde o kompenzační pomůcku v pravém slova smyslu. I když si díky simulované střelbě nevidomí a slabozrací procvičují hmat, sluch i pevnou ruku, stále jde o volnočasovou zábavu. A na tu nemáme šanci získat dotace,“ vysvětlil Rogaczewski důvod, proč rotariány oslovil.

Moderní střelnice přijde přibližně na 100 tisíc korun. „Výhodou oproti té, kterou máme nyní a kterou využívají nevidomí z celého kraje, je, že zvukový výstup, pomocí něhož slepci míří, je vyvedený do sluchátek. Poměrně ostrý zvuk tedy neruší okolí,“ konstatoval ředitel Tyflocentra.

Členové Rotary clubu Karlovy Vary podle slov jejich prezidenta Václava Lupínka nevidomým určitě pomohou. „Šek jim chceme předat na vánočním setkání, které se uskuteční 10. prosince,“ uklidnil zrakově postižené Lupínek.

„Budeme rádi za každou pomoc. Pokud se členové Rotary clubu rozhodnou, že nám dají peníze na něco jiného než právě na střelnici, budeme jejich podmínky akceptovat,“ konstatoval ředitel Rogaczewski. Reagoval tím na poznámku jednoho z rotariánů, který upozornil na fakt, že spíše než střelnice jsou pro nevidomé důležitější kompenzační pomůcky, jako je například mobilní telefon s hlasovým výstupem. Jeho cena se pohybuje mezi deseti až 18 tisíci korunami. „Nejdražší je přitom software, který umožňuje, že telefon s nevidomým mluví,“ vysvětlila Michaela Džuganová, pracovnice Tyflocentra.