Zastupitelé odmítli schválit karlovarským důchodcům nad sedmdesát let jízdy městskou hromadnou dopravou zdarma, ale do společnosti KV Arena poslaly dalších 8,5 milionů korun. Vedení města zároveň zredukovalo neefektivní běžné výdaje, snížilo finanční limity všem odborům magistrátu a příspěvkovým organizacím. Méně peněz půjde i do školství a sociální sféry, ale zvýší se finanční prostředky na opravu silnic. Podle koalice ODS a ČSSD je včera schválený rozpočet sestaven schodkově, ale vyváženě. Příjmy činí miliardu 104 miliony korun, výdaje radnice plánuje na miliardu 805 milionů. „Město se snaží hospodařit tak, aby výsledky byly co nejlepší,“ uvedla primátorka Veronika Vlková (ODS).

Přestože do výdajů zahrnulo vedení města 805 milionů korun na investice ve městě, opoziční zastupitele navržený rozpočet nepřesvědčil.

„Kapitálové výdaje jsou nedostačující a snižování běžných výdajů je nastaveno příliš paušálně. Do sportu dáváte více než dříve a peníze snižujete ve školství a sociální sféře. A výhledově peníze už nebudou,“ varoval koalici zastupitel Petr Kulhánek (KOA). Ten chtěl zároveň vědět, nač společnost KV Arena použije 8,5 milionů korun. Nastavené rozpočtové limity kritizoval i zastupitel Jaroslav Růžička (SNKED). „Je to na hraně a i úředníci přiznávají, že v budoucnu hrozí kolaps příspěvkových organizací města.

Struktura výdajů je smutná,“ uvedl Růžička, podle něhož je varující, že do lázeňství jde jedno procento výdajů, na životní prostředí šest procent, zatímco stejnou částku si město vyhradilo na propagaci.Ze sportu ukousne nejvyšší částku hala, do níž jde 25 procent výdajů. Kritice opozice se vyhly pouze investice do dopravy, celých 28 procent. Růžička upozornil, že v rozpočtu znovu chybí byt i minimální částka na opravu kostela v Sedleci. „Navrhuji, aby se snížily navýšené běžné výdaje kanceláře primátora na dary, pohoštění a další nezbytné věci a ušetřených čtyři sta tisíc věnovat kostelu,“ uvedl Růžička. Jeho návrh podpořil Vlastimil Lepík (KOA), který se vzdal 470 tisíc určených pro vodáky a chtěl je převést zdevastovanému kostelu. Ani jeden z těchto návrhů neprošel. Kostel tak město finančně nepodpoří.

Většinou koaličních hlasů zastupitelé odmítli také návrh Jaroslava Fujdiara, který se snažil zvrátit rozhodutí radních, aby důchodci platili MHD. „Uberete si 400 tisíc z odboru kanceláře primátorky a věnujete je důchodcům?“ ptal se několikrát primátorky. Ta sice podotkla, že o tom bude znovu jednat rada města, ale zcela rezolutně zareagoval náměstek Petr Keřka. „Jde o generační spravedlnost. Jde o třicet procent cestujících, a to nelze dotovat. Už nyní jízdenky MHD město dotuje všem pasažérům. Ti důchodci, kteří se pohybují v sociální záchranné sféře a jimž finančně pomůžeme, je podle statistiky pouze pětadvacet,“ uvedl náměstek Keřka.

S nepořízenou odešel i Vladimír Král, který žádal o peníze na vodní záchrannou službu na Jesenici. „O dotace musíte žádat chebské zastupitelstvo,“ odmítl jej Keřka.

Přes osm milionů rozpustí KV Arena podle něj do nového personálu, do provozu a programu haly a do nových technologií.