Plánovaná stavba desítek rezidenčních domů v Sedlečku u Šemnice možná dozná zásadní změny. I když už stavitel usiluje o získání územního rozhodnutí, řízení je v současné době pozastaveno. Jak totiž včera informoval starosta Šemnice Vladislav Tůma, investor učinil obci zajímavou nabídku.

„Nový návrh společnosti musí nejdříve schválit zastupitelstvo obce. Proto nebudu předjímat jeho rozhodnutí a zatím nebudu nabídku konkretizovat. K návrhu se musí vyjádřit také všechny dotčené orgány. Stavební úřad proto nyní vyčkává, jak se všechny strany dohodnou,“ upřesňuje starosta Tůma.

Stavební parcely firmě prodalo bývalé zastupitelstvo. Zdejší lidé proti výstavbě v roce 2006 sepisovali i petici. Ze 110 žijících obyvatel Sedlečka ji podepsalo 95.

„Jde o šestnáct a půl hektarů, na kterých se má stavět. Pod lesem ve stráni nám to tak ani nevadí, ale horší je to s pozemky na severu, kde jsou vrty s pitnou vodou,“ vysvětluje starosta Šemnice. Výstavba na tomto místě není kvůli vrtům proto zdaleka jistá.

Právě v této lokalitě podle starosty přitom chtěli pozemky kupovat už v minulosti místní lidé. „Bylo jim ale bývalým vedením obce odpovězeno, že to není možné kvůli ochrannému pásmu vod,“ dodává Tůma.

„Příbuzná si v Sedlečku chtěla koupit část pozemku. Bývalé vedení jí ale řeklo, že se parcely prodávají jen v celku. Pak prodali takový lán jediné firmě,“ komentuje dění v Sedlečku žena, která si přála zůstat v anonymitě.

Bývalý zastupitel Jiří Kočí je však jiného názoru. „Pozemky se za nás běžně prodávaly. Já sám jsem si dokonce jeden koupil. Řeči o tom, že za výstavbu rezidenčních domů může bývalé zastupitelstvo a ta kritika kolem, se mě hodně dotkly. Nejde o žádnou ruskou vesnici,“ poznamenává bývalý zastupitel, který naopak nešetří kritikou na současné vedení obce. To prý nehraje fér hru. „Vůči některým krokům nynější radnice mám velké výhrady,“ uzavírá bývalý zastupitel Kočí.