„Do této mateřské školky už nepřijímáme, město ji zrušilo. Musíte děti zapsat jinam,“ to si zřejmě vyslechli rodiče, kteří se svými ratolestmi včera přišli k zápisu do mateřinky na ulici Krále Jiřího.

Zápis do této mateřinky totiž magistrát vypsal, ale den před jeho faktickým konámím školku zrušil. Sedm radních (Hybner, Petříková, Zeman, Novák (všichni ČSSD) a Keřka, Tomášek a Hejda (ODS) v pondělí na dobře utajené mimořádné radě města rozhodlo, že městskou školku v tomto objektu ruší. Ostatní politici z jedenáctičlenné rady se jednání neúčastnili, a o školce tak rozhodla mizivá většina.

O situaci ve školce měli podle informací náměstka primátorky Tomáše Hybnera (ČSSD) z minulého týdne jednat v úterý.

Ve čtvrtek k tomu Hybner řekl: „Příští týden se sejdeme s maminkami, abychom věc prodiskutovali. V úterý se tím znovu bude zabývat rada města a bude muset v této věci nějak rozhodnout. Radní vzali materiál ohledně této školky zatím totiž pouze na vědomí, zatím nebylo ani vyhlášeno výběrové řízení na nájemce. Podle mého osobního názoru není vhodné, aby město investovalo do objektu, který je ze šedesáti procent soukromý. Záleží na zastupitelích. Pokud oni řeknou, že tuto školku chtějí zachovat, tak peníze na její opravu v rozpočtu jsou.“

O nás, bez nás

Jenomže jen pár dní na to je situace naprosto jiná. Ke schůzce vedení města s rodiči nedošlo. Naopak už v pondělí se sešlo jen několik radních na mimořádném jednání a rozhodli, že městskou školku zruší.

Například náměstek primátorky Jan Balek (ODS) na jednání rady nedorazil. A důvod? „Myslel jsem, že je od půl desáté. Rada ale začala už hodinu před tím. Kdybych tam byl, nezvedl bych pro její zrušení ruku,“ uvedl náměstek Balek.

Na pondělí přitom svolala ředitelka spádových mateřinek Jana Tichá ve školce v ulici Krále Jiřího informativní schůzku s rodiči. Nikdo z vedení města se ji nezúčastnil, ačkoliv na ni přišli téměř všichni rodiče zdejších dětí. Maminky chtěly od politiků slyšet důvody, proč chtějí městskou školku zrušit. Namísto toho se od ředitelky Tiché dozvěděly, že vedení města už o mateřince rozhodlo.

Dobře načasováno

Na včerejšek byly přitom v tomto zařízení ohlášeny zápisy. Ředitelka Tichá je pro stávající děti zrušila. „Těm, kteří se chtěli do školky přihlásit od září, budeme muset odpoledne vysvětlit aktuální situaci,“ poznamenala Tichá.

Řada maminek ji ale podezírala, že o rozhodnutí rady věděla, a proto schůzku svolala. „Schůzku jsme domlouvali v pátek. Já o se o rozhodnutí rady dověděla až dnes odpoledne,“ hájila se v pondělí Tichá. Ta má z unesení za úkol připravit veškeré právní úkony, které jsou spojeny se zánikem městské školky. Rodiče proto kritizovali radní, že celou problematiku včetně komunikace s rodiči má za ně nyní „žehlit“ právě ředitelka Tichá.

„Postavili nás před hotovou věc, a my se budeme bránit. Uvědomují si vůbec ti lidé na radnici, že vytrhnou děti ze zaběhnutého kolektivu a zařízení, kde mají své kamarády a známé paní učitelky? Za to bychom je klidně mohli žalovat pro psychickou újmu našich dětí,“ prohlásila nekompromisně jedna z maminek.

Přítomní rodiče se stále Tiché ptali na důvody ukončení mateřinky. Ta jim ale nebyla schopná zodpovědně odpovědět. „My jsme neshledali jediný pádný důvod, proč se školka ruší. Budeme proto dál chtít jednat se zastupiteli,“ prohlásili rodiče na setkání.

S tím, že by jediná školka v lázeňské zóně měla skončit, nesouhlasí rodiče. Ti se včera setkali před radnicí. Chtěli primátorce Veronice Vlkové předat petici. Marně. Čas si na ně nikdo z odpovědných politiků neudělal.

Ruleta s dětmi

Desítky argumetů, proč školku v Krále Jiřího zrušit, předkládají politici nespokojeným rodičům. Nejprve to byly nevyhovující hygienické normy, pak obrovská investice podle radnice v podstatě do soukromého objektu, nyní už nadbytek míst v ostatních mateřských školkách ve městě, nedostatek dětí v lázeňské zóně a nakonec?

Školka v Krále Jiřího je vlastně luxusní záležitost a pokud sem matky chtějí dítě umístit, tak ať si připlatí za soukromé zařízení, které má školku nahradit. Například radnímu Václavu Larvovi (ČSSD) není proti srsti ani výstavba zbrusu nové mateřinky na zelené louce.

Bydlí tady Rusové

Radnice tvrdí, že v domě v ulici Krále Jiřího, kde doposud funguje mateřské školka, už nebydlí Karlovaráci, ale Rusové. A proto už nehodlá do objektu investovat, tudíž ruší i mateřinku. Byla to ale právě radnice, která zde byty prodala. Ovšem se slibem, že zde školka zůstane.

A pozor! Stejný model radnice praktikuje stále. Po školce prodala byty ve stejné ulici v domě, kde je obřadní síň a nyní naprosto identicky prodává byty v objektu na Staré Louce, kde má město galerii.

Máme tedy čekat, že přijdeme za čas i o obřadní síň a prodá se galerie? Vždyť investice do těchto domů bude pro radnici stejně nevýhodná.

Hygiena už nevadí

Nedostatečné hygienické důvody už nejsou důvodem pro uzavření městské školky.

„Pro mě je důvodem ekonomický aspekt. V budově nám patří jen čtyřicet procent. Abychom mohli do objektu investovat, museli bychom mít souhlas sdružení spoluvlastníků,“ poznamenala včera náměstkyně Petříková.

I pro Hybnera je rozhodující ekonomická stránka. „Navíc je dětí méně, než je míst ve školkách. Pro mě jsou prioritou čísla. Emoce maminek jsou až na druhém místě,“ uvedl Hybner.

Oba dva zvedli pro zrušení školky ruku.

Stejné důvody uvedl i radní Radek Novák (ČSSD). Radní Jiří Hejda (ODS) poznamenal, že jeho důvodem byl vznik soukromé mateřinky. Radní Martin Zeman (ČSSD) slíbil, že své stanovisko zašle e–mailem, ale do uzávěrky je redakce nedostala. Radní Václav Tomášek a náměstek Petr Keřka (oba ODS) nebrali včera redakci telefon.

Důvod – čísla

Vedení města argumentuje, že nyní navštěvuje městské mateřinky 1258 dětí, přičemž kapacita školek je 1434, tedy téměř o dvě stě míst více. „V tuto chvíli nemůžeme říci, kolik dětí bude do školek docházet v září. Teprve nyní se konají zápisy,“ vysvětlil mluvčí radnice Jakub Kaválek.

Statistiky počtu narozených dětí na území města Karlovy Vary dokládají, že dětí by v září mělo nastoupit přibližně stejně jako v uplynulých letech. „Předpokládáme, že z mateřinek odejde čtyři sta dětí, které v září nastoupí do základních škol,“ upřesnil mluvčí Kaválek. Stejný počet dětí, tedy asi čtyři sta, by tak měl nastoupit do školek i v září.

Jana Kopecká, Ivana Kalinová

Související: "Na vás čas nemáme," vzkázaly političky matkám

Glosy: Karlovy Vary - místo pro život a Magistrát? Pštrosí ZOO