Mateřská škola v karlovarské ulici Krále Jiřího bude nakonec s největší pravděpodobností skutečně pronajata soukromému provozovateli.

Ačkoliv měla primátorka Veronika Vlková (ODS) pravomoc ze zákona o obcích pozastavit rozhodnutí rady města, která se minulý týden usnesla na ukončení provozu městské školky, ta tak neučinila. Minulý týden přitom avizovala, že o této věci bude v pondělí jednat klub ODS a že předtím ona nebude předjímat žádná rozhodnutí. Tak se také stalo. ODS ale zachování městské mateřinky nakonec nepodpořila.

Včera kolem toho bylo rušno i na zastupitelstvu, které se sešlo na radnici, aby dořešilo body, jež nestihlo projednat před 14 dny. Opoziční zastupitel Jiří Kotek (SNK–ED) se snažil zařadit hlasování o tom, aby byla městská školka zachována. Koalice ODS a ČSSD ho ale nepodpořila. „Navrhuji, aby zastupitelstvo zrušilo usnesení rady a ustanovilo výbor, který shromáždí objektivní podklady ve věci školky,“ uvedl Kotek.

Právník radnice Tomáš Vodenka ale přítomné zastupitele upozornil, že takové hlasování není možné. „Rozhodnutí rady nemůže zastupitelstvo zrušit. To musí nejdříve pozastavit primátorka a pak teprve o tom mohou zastupitelé hlasovat,“ vysvětlil Vodenka.

Právě to žádaly maminky po primátorce, tedy aby z titulu své funkce pozastavila verdikt rady.

Kotek nakonec svůj návrh upravil a chtěl hlasovat o zachování městské školky. Jen deset zastupitelů s ním souhlasilo, zato dvacet dva z nich vůbec nehlasovalo.

„Návrh pana Kotka byl zmatečný a nehlasovatelný. Například nespecifikoval, jak dlouho by měl výbor existovat. Proto jsem pro něj nezvedla ruku. Jinak hlasuji podle svého svědomí,“ obhajovala svůj postoj následně primátorka. Ta nechtěla včera příliš komentovat pondělní verdikt klubu ODS.

„Nechci ho sdělovat médiím dříve, než ho oznámím maminkám. Mohu ale sdělit, že klub byl jednotný a jednohlasně byl proti, abych využila pravomoc a pozastavila rozhodnutí rady,“ dodala Vlková, pro níž je přitom zachování městské školky větší jistotou než soukromý subjekt.

Glosa: Co je vlastně demokracie?