Společnost Karlovarská průmyslová skupina (KPS) prohrála další bitvu s magistrátem. Soudkyně Vladimíra Fikkerová totiž včera zamítla její žalobu na neplatnost prodeje domu Lázeňská 5, kterou si má od města koupit firma Moser za 31,3 milionu korun. Je to již druhá žaloba, kterou KPS kvůli kauze prodeje městských domů v Lázeňské ulici prohrála. 16. září manžel soudkyně Fikkerové Aleš Fiker rozhodl o zamítnutí žaloby na prodej domu Lázeňská 3.

Ačkoliv žalobce žádal, aby soud povolil další důkazní materiály, samosoudkyně je zamítla kvůli jejich nadbytečnosti. Vyhověla tak požadavku protistrany, tedy města a firmy Moser. „Chtěli bychom předložit nájemní smlouvy. Průměrný měsíční nájem činí v objektu 1500 korun. Tyto částky jsou podhodnocené. Víme, že ve stejné lokalitě pronajímá společnost zřízená městem prostory i za dvojnásobek. Máme tak zásadní pochybnosti, že tržní cena, která byla uvedena ve znaleckém posudku, je podhodnocena. Proto žádáme o svědeckou výpověď znalce Ivana Žikeše, který posudek zpracoval,“ prohlásil advokát KPS Pavel Fráňa a pokračoval: „Dále bychom chtěli, aby se k soudu dostavili členové hodnotící komise paní Makkiehová, Laubová a pan Šípek. Na prvním jednání po otevření obálek totiž prohlásili, že všichni účastníci splnili výběrové řízení, v písemném rozhodnutí jsme ale byli už vyškrtnuti kvůli nesplnění podmínek.“

KPS chtěla předvolat i členy představenstva Moseru Antonína Vlka a Zdeňka Bicka. „Máme dojem, že skutečným kupujícím byl někdo jiný. Představenstvo o koupi domu nejednalo,“ pokračoval Fráňa.

Soudkyně pak v závěrečné řeči zdůvodnila své rozhodnutí o verdiktu. „Podmínky soutěže byly pro všechny stejné, a proto se nemohu ztotožnit s tvrzením, že byly diskriminační. Žalobce nedosáhl požadovaného obratu tak, jak bylo stanoveno v podmínkách, a proto byl vyloučen. Soud se ani neztotožňuje s tím, že město výběrové řízení zmanipulovalo, najalo si kvůli tomu i firmu Gordion,“ konstatovala samosoudkyně Fikkerová.

Alexander Kocián, právní zástupce Moseru, i právník radnice Tomáš Ficner takový verdikt čekali. Očekával ho však i Martin Šretr z KPS. „Už to přece veřejně předpověděla paní primátorka, že i tento soud zamítne naši žalobu. Je otázkou, proč byly důkazy zamítnuty. Potvrzuje se tak, že výběrová řízení zahalená do mlhy mají větší šanci než poctivá soutěž,“ dodal Šretr.

Společnost KPS se proti verdiktu zřejmě odvolá. Rozhodnutá není stále ani v případě domu Lázeňská 3. Podle Šretra totiž stále neobdržela písemné rozhodnutí. Jasno není ani v případu budovy Lázeňská 1, jejíž zápis do katastru zablokoval sám katastrální úřad.