Kdo získá hotel Thermal? Tím se nyní zabývá ministerstvo financí, které zatím odmítlo žádost Karlových Varů o bezúplatný převod hotelu do jeho vlastnictví. „Zaručili bychom investice a pokračování filmového festivalu,“ zdůvodnilo město žádost, kterou předalo na ministerstvo financí. Kromě Karlových Varů má o hotel zájem i Karlovarský kraj. „Thermal je pro pořádání Mezinárodního filmového festivalu naprosto nenahraditelný. proto jsme o hotel projevili zájem. Navíc máme důkaz, že se o majetek, který nám stát bezúplatně převedl, dokážeme postarat. Tím je letiště v Olšových Vratech,“ zdůvodnil hejtman Josef Pavel zájem kraje o převzetí hotelu.

Ani Karlovy Vary snahu o získání hotelu Thermal do svého vlastnictví nevzdávají. „Budeme se ministerstvu financí připomínat i nadále,“ uvedl Jakub Kaválek, mluvčí karlovarské radnice. Podle něj není žádost města o získání Thermalu vůbec nahodilou akcí, protože Karlovy Vary o hotel usilují od poloviny devadesátých let, tedy prakticky už deset let. „Nejprve jsme jednali s Fondem národního majetku, posléze s ministerstvem financí. Z říjnové schůzky na ministerstvu financí vyplynulo, že nejsme jediní, kteří Thermal chtějí. My jsme si vědomi soudních sporů, které privatizaci Thermalu provázejí, ovšem státu jsme nabídli, že bychom hotel převzali i s tímto rizikem a závazky. Pokusili bychom se spory urovnat třeba i mimosoudním vyrovnáním,“ dodal Kaválek.

Podnikat podle něj ale město v žádném případě nehodlá. „Na to nemáme ambice. Hotel bychom chtěli převzít a se silným partnerem uzavřít buď akciovou společnost, nebo hotel provozovat s renomovaných nadnárodním řetězcem na základě nájemní smlouvy,“ řekl. Rozpočet města by investice do hotelu podle něj nezatížily. Za hlavní důvod, pro nějž chtějí Karlovy Vary hotel získat, označil Kaválek Mezinárodní filmový festival a strategickou polohu hotelu v centru města. „Město je společně s Grandhotelem Pupp, s nímž založilo festivalovou nadaci, jediným nositelem práv na pořádání karlovarské filmové přehlídky. Protože usilujeme o to, aby se festival v Karlových Varech konal i nadále, chceme logicky získat i hotel Thermal,“ vysvětlil Kaválek.

Kvůli dlouhodobým sporům je přitom hotel v nezáviděníhodné situaci.Jsou totiž potřeba desítky milionů na nejnutnější opravy a rekonstrukci, které kvůli soudům stojí. „Doufáme, že poslanci při projednávání rozpočtu odsouhlasí uvolnění peněz alespoň na nejnutnější opravu elektroinstalací,“ řekl náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Vypsání nové soutěže proto nelze očekávat dříve než v roce 2009.

Případná soutěž má ale ještě jeden zádrhel. Do termínu karlovarského festivalu se tlačí konkurenční v Moskvě. „Pořádání festivalu by mohlo být ohroženo, pokud by byl privatizátor blízký moskevskému festivalu,“ upozornil Fuksa.

Privatizaci hotelu nyní blokuje firma X&R, která se v roce 1993 umístila na druhém místě ve výběrovém řízení na hotel. Původní vítěz, firma Jasmin, za hotel nezaplatila. Stát až pak v roce 1999 dosáhl toho, že je znovu právoplatným vlastníkem Thermalu.