Tři významná západočeská lázeňská města, Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně mají podle odborníků tak unikátní architekturu a urbanistiku, že by si zasloužily být zařazeny na seznam UNESCO.

Zásluhu má v tom Karlovarský kraj, který s návrhem seznámil ministerstvo kultury, pod které UNESCO v Česku spadá.

Představitelé Františkových a Mariánských Lázních to vítají, zástupci karlovarského magistrátu jsou ale přece jen zdrženlivější.

„Je to pro nás samozřejmě prestižní záležitost. Před samotným řízením by to ale chtělo, kdyby se sešli zástupci všech tří měst a dohodli se na nějaké formě kooperace a rozhodli o jednotlivých krocích procesu,“ komentoval návrh mluvčí karlovarské radnice Jakub Kaválek. Pro Českou televizi ale navíc uvedl: „Na druhou stranu si uvědomujeme, že to nepřináší jen samá pozitiva.“

Tajemník UNESCO Michal Beneš konstatoval, že města zařazená na seznam světového kulturního dědictví se nemusejí ničeho obávat. „Pokud ale dodržují zákon o památkové péči a dbají přitom na uchování kulturní hodnoty daných objektů,“ dodal tajemník. Podle něho jde ale zatím o návrh. Než by mohl být schválen, uplyne řada let. „Zařazení lázeňského trojúhelníku na seznam není ale v tuto chvíli na mezinárodní úrovni na pořadu dne. Navíc není ještě ani zpracována nominační dokumentace,“ vysvětlil Beneš, podle kterého západočeská lázeňská města na seznam UNESCO rozhodně patří, a to právě kvůli jejich mimořádným urbanistickým a architektonickým hodnotám.

Ten samý názor zastává i Jiří Behenský, hejtmanův náměstek pro kulturu a lázeňství. „Na tomto návrhu pracujeme od roku 2006. Je třeba zdůraznit, že v Karlovarském kraji není žádná památka pod dohledem Unesca. Podle mého názoru je západočeský lázeňský trojúhleník fenoménem lázeňství, architektury a zdravotnictví, který by na seznam kulturního dědictví určitě patřil,“ uvedl Behenský. Podle něj tato výsada pomůže městům i podnikání.

„Ten je třeba se domluvit, protože do Unesca musí jít společně,“ dodal hejtmanův náměstek. Podle něj Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně do elitního výběru památek UNESCO rozhodně patří.