Uprostřed kolotoče finálového klání letošního ročníku Mattoni Grand Drink v lotyšské Rize se pohyboval nenápadný človíček. Vedle hvězd seriálů televizních stanic Nova a Prima a dalších celebrit sice působil takřka neviditelně, o to větší měl ovšem osobní odpovědnost. Byl totiž ředitelem soutěže. Řeč je o Petru Veselém. Karlovaráci si jej možná ještě pamatují jako ředitele Grandhotelu Pupp. Nyní se ovšem pohybuje v kruzích blízkých barmanství.

Kde je vám v současné době konec?
V Rize.

Myslel jsem spíše profesně…
Pojďme se raději bavit o Mattoni Grand Drink.

Dobrá. Z vašeho hlediska člověka sběhlého v oboru míchání kdejakých nápojů je jedodušší připravit nápoj z alkoholických nebo nealkoholických ingrediencí? Alkoholický drink je jednodušší. Alkohol s sebou totiž nese bázi, tedy výraznou chuť. Jeho ředěním, což je trend posledních let, se jej snažíte kamsi moderovat. U nealkoholických koktejlů jsou báze méně výrazné, je tedy složitější připravit z nich míchaný nápoj.

Letos bylo k vidění spoustu netradičních součástí nealkoholických drinků. Celer, paprika, pepř… Je to trend současnosti?
Na začátcích soutěže se pracovalo hlavně se sirupy, nyní se začíná ke slovu dostávat i zelenina. Stále se hledají nové cesty, takže se dá říci, že je to trend. Obecně ale ubývá v nápojích sladkost.

Co rozhodlo o tom, že vyhrál nápoj jehož součástí je celer?
Jak už jsem říkal, v současné době se stále více používá zelenina, takže to až tak překvapivé není. Podobné ingredience nápoj obohacují zajímavou chutí, vitamíny a podobně. Loni konec konců vyhrál podobný drink.

Kam podle vašeho názoru může vymýšlení nových chutí dospět?
Záleží na tom, co z toho bude chtít vlastník soutěže udělat do budoucna. Trendem je vnímat to, co chtějí konzumenti. Můj názor je ale takový: podívejme se, co je módní v Asii. To za pár let uvidíme na Mattoni Grand Drink.

Nemohu se ovšem jako karlovarský novinář nezeptat na jednu věc: Sledujete ještě z povzdálí dění v Karlových Varech, respektive ve vašem „domovském“ Puppu?
Velmi z povzdálí. Když dojde k nějaké změně, zaznameám ji. Pochopitelně jsem zaregistroval, že pan Vacho odešel do Prahy. Grandhotel Pupp pro mě ovšem zůstává srdeční záležitostí. Dodnes je mi líto, že jsem v jeho čele nemohl zůstat déle, nicméně je krásné se tam vracet a potkávat lidi, se kterými jsem několik let rád spolupracoval.