Vichřice Emma už sice polevila, ale pro města, lidi i pojišťovny starosti ještě zdaleka nekončí. Nyní se totiž vyčíslují škody způsobené tímto přírodním živlem.

„Podle našich odhadů budeme řešit v Karlovarském kraji zhruba pět set případů. Škody hlásí jak majitelé domů a automobilů, tak i velké společnosti. Jde hlavně o zničené střechy, krovy a okapy, ale také stožáry a rozbitá okna,“ potvrdil Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny.

Pojišťovna také posílila počet operátorů. „Během víkendu volalo na naší linku zhruba desetkrát více klientů. Největší nápor volajících byl v pondělí dopoledne,“ dodal mluvčí pojišťovny.

Energetikům se už podařilo odstranit většinu poruch a obnovit dodávku energie. „V podstatě jsme vše dali do pořádku v neděli večer. Pak ovšem přišla ještě další hlášení, protože některé stromy se zřítily až později,“ konstatoval Martin Sobotka, mluvčí Skupiny ČEZ. Podle něj už bylo včera bez dodávky minimum lidí. „Na Karlovarsku už jsou to maximálně desítky odběratelů,“ ujistil Sobotka.

Škody už začala sčítat také města. „Vichřice byla krutá. Na městském majetku vznikly škody. Ty nejhorší jsou například kvůli utrhaným střechám,“ potvrdil Václav Heřman, starosta Nové Role.

Radnice řeší i případ zničeného automobilu, na který spadl strom na městském parkovišti. „Rádi bychom majiteli nějak finančně pomohli, ale nevím, zda na to budou prostředky. Situaci řešíme. Emma totiž poškodila i další tři vozidla,“ dodal starosta.

Klidnější situace byla například v Perninku. „Tím, že ležíme v kotlině, nám nevznikly žádné velké škody. Horší to bude v lesích. Nyní právě prověřujeme k jakým došlo problémům tam,“ informovala Jitka Tůmová, starostka Perninku.

Ušetřen zůstal i Hroznětín. „Velké škody nemáme. Dokonce i náš rekonstruovaný kostel vše přečkal bez potíží. Je to velké štěstí,“ potvrdil starosta Jaroslav Rovný.

Glosa: Snad už se nevrátí…