V televizním zpravodajství 13.12. hejtman JUDr. Pavel mluvil o „záměrném šíření polopravd, špatné komunikaci, ponechávání si důležitých informací obou stran - rozuměj zástupců České zdravotní (ČZ) na jedné a primářů a lékařů Nemocnice Karlovy Vary (NKV) na druhé straně - pro sebe…“.
Musíme bohužel říci, že hejtman nemluví pravdu (eufemisticky řečeno). Otázkou zůstává, proč?

Pokusíme se odkrýt pozadí věci:

A/ hejtman nikoho věcně neinformuje, lékařům NKV není znám žádný mediální ani tištěný výstup s konkrétními čísly hospodaření KKN či jinými fakty (hejtmanovy předvolební novinové fráze pomineme). Management Karlovarské krajské nemocnice (KKN) taktéž odmítá lékařům sdělit jakákoli konkrétní čísla, hejtman to ví a mlčí.

B/ hejtman dluží odpovědi na otázky, které mu lékaři NKV položili v deníku Karlovarska na podzim 07 (dosud nedostali jedinou). Stěžejní byly tehdy otázky:
- Kdo konkrétně ,kdy a jak informoval ČZ o možnosti vstupu do managementu KKN?
- Kdo ČZ vlastní, kdo ji založil, jaké má reference?
- Nejsou náklady na provoz ČZ větší (jen roční náklady na mzdy v ČZ jsou údajně 7 milionů korun) než proklamovaná úspora 5% z obratu KKN?
- Jaké jsou roční odměny pro členy ČZ, když zaměstnanci KKN již 2 roky nedostali odměny žádné?

C/ hejtman pomíjí jemu dostupné dokumenty o nákupu předraženého materiálu pro kardiointervenční oddělení NKV (nakoupeného dceřinou společností ČZ a následně prodaného NKV mnohem dráže, než by materiál nakoupila sama NKV přímo od výrobce - zisk jde na konto ČZ). Obdobně jde o různé nesmyslné a drahé audity zadané spřízněným firmám. Myslíme si, že toto může hraničit minimálně s trestným činem porušování povinností při správě cizího majetku. A hejtman mlčí.

D/ Do konkurzu (20.12.07) na nového generálního ředitele KKN se dle našich informací hlásí i MUDr. Lami, před rokem 89 kandidát KSČ, nyní personální ředitel spojený přímo s ČZ (zaměstnanec sesterské firmy ČZ) a člen ODS. Vyzýváme proto hejmana Pavla, aby zabránil tomuto manévru ČZ, jak protlačit na místo ředitele KKN tohoto svého trojského koně.

E/ Dle našeho názoru je v civilizované Evropě nemyslitelné, aby hejtman na jedné straně slíbil odvolání ČZ z KKN a na straně druhé, ČZ svěřil přípravu výběrového řízení na nový management KKN.

F/ Zdravotní sestry a lékaři NKV na místo ředitele KKN podporují kandidaturu MUDr. Štefana. Žádáme hejtmana, aby tento postoj vzal za svůj, za zvolení MUDr. Štefana se zasadil a odvrátil tím reinkarnaci ČZ v podobě MUDr. Lamiho či jiných s ČZ spojených osob. Přispěje tím ke zklidnění situace.

G/ Žádáme veřejné prohlášení, kterým hejtman zaručí, že nejde o plán kraje na budoucí plnou privatizaci KKN (po vzoru hejtmana Bendla).

Hejtmane, zamyslete se, ještě je čas. Uvědomte si, že i Vy budete za několik let jen řadovým karlovarským důchodcem a že budete potřebovat kvalitní lékařskou péči zde a nikoli v Nemocnici Na Homolce. Péči kvalifikovaných lékařů a sester, mluvících česky a nikoli například rumunsky.

Prosíme, nestavte se do role Sinóna před králem Priamem, hradby Tróje ještě stojí. Byť hadi se již k Láokoóntovi blíží…
a Kassandru nikdo neposlouchá.

17. prosince 2007, Karlovy Vary
zaměstnanci Nemocnice Karlovy Vary
(350 podpisů)