Nákupní středisko Severka na karlovarském sídlišti Čankovská zůstane ještě minimálně několik měsíců v majetku města. Karlovarští radní při úterním jednání totiž její prodej odložili. To znamená, že i společnost Zádamských Casso Invest zůstává nadále v nájmu městských nebytových prostor.

„Bod jsme stáhli na základě konzultace s právníkem. Stále totiž nemáme nové prohlášení vlastníka,“ vysvětlovala primátorka Veronika Vlková (ODS). Prohlášením vlastníka se podle ní rozumí nové rozparcelování prostor.

Na objekt zpracoval nový znalecký posudek Ivan Žikeš (ODS). V původní zprávě z loňského roku ohodnotil Severku na 8 milionů korun. „Cena v novém posudku je o něco nižší,“ uvedl v pondělí Žikeš. Náměstek primátorky Petr Keřka (ODS) ale včera upřesnil, že cena objektu podle nového posudku je pět milionů korun. Cena tak klesla oproti loňsku o více než třetinu.

Zatímco loňský návrh na prodej Severky počítal s možností proinvestovat z kupní ceny osmdesát procent, nyní se uvažuje o šedesáti procentech. Náměstek Keřka nechtěl možnou slevu komentovat. „To jsme na radě neřešili. Odbor financí navrhuje prodej bez slevy,“ poznamenal pouze. Zapomněl ale říci, že majetková komise tuto záležitost řešila už loni v prosinci a právě ona navrhla proinvestování ve výši 60 procent. Stojí to v důvodové zprávě, kterou má redakce Deníku k dispozici.

Podle primátorky se radní prodejem Severky budou znovu zabývat nejdříve v březnu.

Potvrdila zároveň informaci, že prostory budou nabídnuty stávajícím nájemcům, tedy i společnosti Casso Invest bratrů Zádamských, kteří sedí ve vazbě kvůli podezření z organizovaného zločinu. Radní se v úterý zabývali právě i touto společností, která bez vědomí města měla pronajmout prostory dalšímu zadrženému Robertu Šichmanovi. „Ten byl ale pouze najat společností ke správě baru a neměl uzavřenou smlouvu o podnájmu. Nešlo tedy o porušení nájemní smlouvy, ale o pochybení ze strany nájemce,“ konstatovala primátorka. Podle živnostenského rejstříku měl Šichman ale provozovnu napsanou na svou osobu, a to i s vlastním identifikačním číslem.

„Ohledně výpovědi firmy z objektu nebyla rada v této věci jednotná,“ upřesnila Vlková.

Zádamští tak dostali jen pokutu. A to nikoliv kvůli Šichmanovi, ale kvůli tomu, že včas neplatí nájem. „Pokuta činí šest a půl tisíce korun,“ dodala Vlková. První sankce je přitom už za rok 2004, druhá za rok 2006, třetí – nejvyšší za loňský rok. Vedení města se tím zabývá ovšem až nyní.

Radní stále mlčí i ohledně toho, kdo Zádamské zastupuje v obchodních vztazích. Redakce má informace z magistrátu, že zaměstnanec realitní kanceláře IKON jednal s jejich právním zástupcem a zmocněncem Zádamských Josefem Tremlem, bratrem Alana Tremla, který je rovněž ve vazbě. Podle informátorů jde o advokátní kancelář, se kterou spolupracuje primátorka Vlková. Ta to už minulý týden odmítla. „Není nám známo, že za ně vyjednával právní zástupce,“ uvedl včera Keřka.

Jana Kopecká / Ivana Kalinová

Glosa: Bezpečnost zaručena…

Související:
Plácnou si dnes karlovarští radní se Zádamskými? (29.1.2008)
Vedení radnice zjišťuje, kdo zastupuje Zádamské (24.1.2008)
Sahají vazby Zádamských až ke špičkám magistrátu? (22.1.2008)
O vypovězení Zádamských ze Severky rozhodnou radní (27.11.2007)
Člen gangu Zádamského Šichman skončil ve vazbě (22.11.2007)
Mafie po Karlovarsku: Co vlastně ještě nevíme? (21.11.2007)
Policie zatkla dalšího člena gangu rodiny Zádamských (20.11.2007)