Praktická lékařka z Aše Blanka Dušková podle odborného posudku špatně stanovila diagnózu a svou nedbalostí způsobila smrt pacienta Gustava Bada z Aše. Nyní je stíhána za ublížení na zdraví z nedbalosti a v případě uznání viny jí hrozí, že přijde o své povolání. Navíc ji může soud poslat až na pět let za mříže.

Policie na případ uvalila informační embargo. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se nyní nebudeme vyjadřovat,“ uvedl chebský policejní mluvčí Ladislav Böhm.

Rodina si stěžuje

„Tatínek špatně usínal a otékal, zavodňoval se a hodně slinil,“ uvedl Rudolf Bado, syn zemřelého. „Doktorka Dušková mu řekla, že to má psychického původu, a poslala ho domů,“ doplnila manželka zemřelého Květa Badová. „Vypsala mu žádanku na psychiatrické vyšetření. To bylo pátého a on třináctého zemřel,“ řekla. „Nemarodil, vůbec nechodil k lékaři, až tři týdny nebo měsíc před touto návštěvou se mu objevily popisované příznaky,“ shodla se Badová se synem. „Jediné, co měl, byl vysoký tlak, na což bral pravidelně léky.“

Protože se rodině zemřelého nelíbila stanovená diagnóza, podala Badová trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle pitevního protokolu bylo hlavní příčinou úmrtí zbytnělé srdce.

Nespokojenost s přístupem lékařky projevila i Renata Tóthová z Aše. „Vyšetřuje tak, že kouká z okna a rovnou vypisuje recept, ani si člověka neprohlédne,“ řekla. „Shodou náhod jsem byla u toho, když ji pan Bado navštívil. Pomáhala jsem mu do schodů, protože nebyl schopen je vyjít. Na první pohled na něm bylo vidět, že je to těžce nemocný člověk,“ podotkla.

Tento případ není jediným prohřeškem lékařky. Letos už dostala pokutu od lékařské komory za to, že se nechala zastupovat v ordinaci svojí dcerou, v té době studentkou medicíny.

Jiní pacienti jsou spokojení

Další z pacientů doktorky Duškové jsou ale jiného názoru. „Já jsem velice spokojená s přístupem paní doktorky,“ řekla Renata Kadlecová, právě vycházející z ordinace. “Přijede k nám třeba i v neděli. Nebo když se něco stane dětem, okamžitě. Nikdy se mi nestalo, že by odmítla pomoci,“ řekla. Že by lékařka dělala diagnózu od stolu, odmítla: „Vždycky mě vyšetří. Teď mi také řekla, že kdyby se mi přitížilo, přijede za mnou,“ zakončila.

„Je to možná jedna z nejochotnějších doktorek v Aši,“ přidala se další žena.

Manžel lékařky Deník vykázal

Deník se pokoušel získat i vyjádření Duškové. Už na vratech u domu, kde se nachází její ordinace, visela cedule: Televiznímu štábu České televize vstup zakázán. Její manžel Josef Dušek na návštěvu redaktorek Deníku a jejich žádost o vyjádření reagoval slovy: „Tady máte dveře.“