Tam se totiž od půl deváté večer uskutečnila Evropská noc netopýrů, jejímž cílem bylo především zpopularizovat život těchto zajímavých a roztomile ošklivých létajících savců. Akci pořádali Český svaz ochránců přírody a členové organizace Chráněná krajinná oblast Slavkovský les.

„Návštěvníci mají vždy možnost chytat netopýry, dozvědět se o způsobu výzkumu a ochrany těchto drobných savců, a to prostřednictvím výkladu odborníků, doplněného informačními panely a promítáním fotografií,“ informuje Barbora Nováková ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Kladské.

Jak dále uvedla, pro návštěvníky jsou také připravovány hry a soutěže zaměřené na netopýry a jejich život a také kvíz o zajímavé ceny. Atraktivní na celém podniku bylo mimo jiné i to, že prohlídky se konaly na zámku, v prostorách, které nebývají běžným návštěvníkům k dispozici.

Součástí zajímavého netopýřího života byla také výstava fotografií Přemysla Tájka a Ivana Kletečky o tajemném podzemí Karlovarského kraje a životě netopýrů v něm. Výstava byla instalována na nádvoří zámku. Obdobná akce se konala pak v sobotu v Kladrubech.