Právě tento problém musel akutně řešit nedávno Bečov nad Teplou. Dnes je situace taková, že ve městě působí dvě ženy, které mají na starosti sociální služby.

„Vloni došlo u nás k velké změně. Soud nám totiž přidělil opatrovnictví jednoho občana, kterému předtím snížil právní způsobilost. Jenomže my tenkrát nevěděli, kdo by se mu u nás mohl věnovat. S opatrovnictvím jsme do té doby neměli žádné zkušenosti. Navíc nemáme žádné sociální agentury, které by si totohoto člověka vzaly do péče,“ říká bečovská starostka Olga Haláková.

Radnici tak vyvstal zásadní problém — koho požádat o pomoc. „Nakonec jsme se obrátili na agenturu domácí péče Ladara, se kterou jsme uzavřeli smlouvu o poskytování péče pro tohoto našeho občana,“ pokračuje Haláková.

Péče o muže stejně ale zabere radnici až dvacet hodin práce měsíčně. Vedení města musí dohlížet nad jeho financemi. Měsíčně dostává pouze tisíc korun jako kapesné. Zbytek jeho důchodu jde na povinné poplatky, o které se opět stará radnice.

„I když je to pro nás práce navíc, přesto se tomuto našemu občanovi snažíme co nejvíce pomoci. Podařilo se nám tak pro něho například zajistit příplatek na sociální péči ve výši čtyř tisíc korun. Má totiž velké dluhy,“ vysvětluje starostka Haláková.

V době, kdy v Bečově začala působit agentura Ladara, přišla však jedna z místních žen o práci. Jde přitom o přeškolenou sociální pracovnici. „A tak se stalo, že ji agentura Ladara zaměstnala. Dnes má tato paní svých deset klientů z okolí a radí i ostatním obcím v oblasti sociální péče,“ konstatuje bečovská starostka.

Díky této pracovnici tak mohl Bečov uspořádat i přednášky na toto téma. Lidé se na nich dozvěděli důležité informace, například i to, že někteří z nich mají nárok na sociální příplatky.

Nárůst klientů z Bečovska nakonec vyústil v potřebu přijmout další sociální pracovnici. „Už jsme ji sehnali. Co nejdříve by měla projít patřičným proškolením. I nadále by obě dvě měly pracovat pod agenturou Ladara,“ dodává starostka.