Dva případy hepatitidy typu A eviduje nyní v Karlovarském kraji Krajská hygienická stanice v Karlových Varech. Z Chebska sice není hlášen zatím žádný případ, ale tamější obyvatelé mají ze žloutenky strach. Bojí se zejména lidé, kteří spobývali v Praze, odkud se epidemie šíří do celé České republiky.

„Nedávno jsem byla v Praze a až pozdě jsem si uvědomila, že veřejné záchodky, které jsem navštívila, by mi mohly být osudné,“ uvedla Zdena Suchánková z Chebu. „Snad jsem si ruce umyla dobře a budu v pořádku,“ uzavřela.

Podle informací z webových stránek Krajské hygienické stanice v Karlových Varech zaznamenali lékaři nákazu u spolumajitele stavební firmy se sídlem v Praze. Muže lékaři izolovali na infekčním oddělení nemocnice v Karlových Varech. Je to už čtvrtý případ ze stejného pracoviště. Jako zdroj nákazy byli identifikováni dělníci na stavbě.

Dalším nakaženým je odsouzený muž ve věznici Ostrov. Byl totiž v kontaktu ve Věznici Pankrác s potvrzenou hepatitidou typu A.

Hygienická stanice už rozeslala upozornění i školám.

Nemoc se začala v Praze šířit od narkomanů, kteří se shromažďují na nádražích. Bezmála polovina nakažených lidí už ovšem nemá s drogami nic společného.

Žloutenka typu A se přenáší špinavýma rukama, ale také krví nebo pohlavním stykem. Je nebezpečná tím, jak rychle se šíří mezi lidmi, ale ne tak nebezpečná jako typy B a C. Příznaky připomínají chřipku, nemoc je zpočátku nenápadná, dostaví se únava, nechutenství, slabost, teploty, bolesti břicha a zad. To, že pacientovi zežloutne kůže, není pravidlem. Zejména u dětí může být nákaza tak nenápadná, že ji šíří dál, aniž by o tom kdokoliv věděl.

Léčba onemocnění je zdlouhavá a náročná. Nemocný musí strávit několik týdnů v nemocnici, po propuštění domů se musí šetřit, nesmí například sportovat.