Chyšsku v jihovýchodní části Karlovarského kraje se zatím stále vyhýbá nezaměstnanost. Je to už tradiční konstatování – ve městě s přibližně šesti sty obyvateli je několik výrobních závodů, škola, mateřská škola, zámek a zámecký pivovar.

„Měli jsme v tomto směru štěstí. Nedaleké Žlutice jsou na tom podstatně hůře,“ říká starosta Chyše Miroslav Dorňák.

Jeho slova potvrzuje starosta Žlutic Jaroslav Vojta. „Je to pravda, výši nezaměstnanosti však do značné míry předurčuje geografická poloha Žlutic — jsou postaveny vlastně na kopci a jen minimum parcel zde má tak velkou rozlohu, aby se na nich dala postavit větší fabrika,“ říká starosta Vojta. Uvedl však také, že mezi žlutickými nezaměstnanými jsou i takoví, kteří by nepracovali za žádných okolností, i kdyby měli práci takříkajíc pod nosem.

V Chyši byl ještě před asi pěti lety jedním z největších zaměstnavatelů dřevozpracující závod německého majitele a zaměstnával kolem dvou set lidí. Po jeho krachu začala fabrika pracovat opět pod německým vedením s omezeným počtem lidí. Nyní je však závod opět v konkurzu.

„Konkurzní správce se podle svých slov bude snažit výrobu opět pomalu rozjet. Uvidíme. V Chyši jsou dalšími většími zaměstnavateli závod na výrobu kabelů, dále firma na jejich další kompletování, zemědělská činnost Josefa Cháry a podobně,“ doplňuje starosta Dorňák.

Ve Žluticích je asi nejvíce zaměstnanců ve školství a v úřadech. Chyšští pracují převážně ve výrobě.

„Když fungoval dřevozpracující závod, jezdilo k nám za prací i více lidí z okolí. Teď je to přece jen horší. Přespolní si museli postupně hledat náhradní zaměstnání, někteří jistě zůstali bez práce,“ dodal Dorňák.