Na jednání se sociálními demokraty, které měli v úterý odpoledne, přišli s požadavkem dvou radních (školství a zdravotnictví). Dále chtějí, aby zdravotní rada (doposud Joža Lokajíček) byl nominován jejich hnutím, a mají své představy i o postu šéfa krajského úřadu, protože ten dosavadní, Roman Rokůsek, je pro ně nepřijatelný.

Požadují i obsazení svých lidí ve výborech a radě ROP. Radní pro zdravotnictví by se podle hnutí Doktoři měla stát Berenika Podzemská. Radním pro školství nominují středoškolského profesora Vratislava Emlera. Z jeho nominace je zřejmé, že se dvojka na kandidátce Doktorů Jan Hadrava vzdá svého mandátu.

„Ano, mohu to potvrdit,“ řekl Deníku Hadrava.

Doktoři ovšem Hadravu nominují do Výboru pro regionální rozvoj a do rady ROP.

Berenika Podzemská před úterním jednáním se sociálními demokraty řekla: „Náš radní pro školství by měl být uvolněný, radní pro zdravotnictví neuvolněný, ale to pouze za předpokladu, že budou splněny naše požadavky ohledně změn řízení ve zdravotnictví. Pak by totiž tento post mohl zastávat neuvolněný politik,“ vysvětluje Podzemská s tím, že pokud by tuto funkci nemohla časově skloubit se svou profesí lékařky v krajské nemocnici, zastávala by jen post krajské radní pro zdravotnictví.

Podle lídra ČSSD Josefa Novotného se sociální demokraté s Doktory v úterý dohodli na řadě věcí. „Existují pouze dva sporné body. Co se týče obsazení postů radních, nemáme k požadavkům Doktorů výhrady,“ poznamenal Novotný s tím, že Doktoři si dali čas na rozmyšlenou a dnes se mají už konkrétně vyjádřit.

„ČSSD má výhrady k obsazení výboru pro zdravotnictví a také k našemu požadavku, aby se Pavel Štál stal jeho předsedou. ČSSD navrhuje na tento post Václava Larvu. Druhým sporným bodem je pak složení výboru pro regionální rozvoj,“ dodala Podzemská po jednání.

Ve středu, nejpozději však ve čtvrtek (6. listopadu) se vyjádří k nabídce ČSSD také zástupci Koalice pro Karlovarský kraj. Její lídr Josef Malý ale včera neskrýval rozčarování nad rozhodnutím Doktorů: „Zúžil se tak vyjednávací potenciál. Jak se nakonec rozhodneme, o tom se musíme ještě poradit,“ řekl Malý, který se ještě ve středu má sejít s kolegy z KKK Josefem Horou a Janou Křížovou.

(pga, jako, iva)