Máte v rodině seniora, který by se chtěl nechat ubytovat v domově pro seniory? Tak to ať se obrní velkou trpělivostí. Umístění seniorů totiž leckde trvá i dlouhé roky.

Navíc v kraji chybí na sociální služby padesát pět milionů korun.

Delší čekací doby potvrdila například ředitelka Domova pro seniory v Perninku. „Lidem, kteří zavolají a mají zájem o ubytování u nás můžeme říct, že čekací doba je kolem dvou let. Pokud ovšem mají zájem, mohou se lidé přijet podívat, aby veděli jak domov funguje a pak se pokud mají zájem a splňují podmínky zařazují do našeho pořadníku,“ konstatovala ředitelka domova Jiřina Hlavanová. „Snažíme se lidem vyjít vstříc, ale můžeme pouze podle našich možností a kapacity,“ dodala ředitelka perninského domova.

Ještě delší čekací doby jsou v Domově pro seniory v Karlových Varech. „U nás se čeká na umístění až osm let, ale můžeme poradit penziony, kde se čeká kratší dobu,“ uvedla pracovnice karlovarského domova pro seniory.

Péči o staré lidi nekomplikuje pouze zaplněnost domovů pro seniory, ale i peníze, chybějící na sociální služby. V Karlovarském kraji dosahuje nedostatek peněz čísla 55 milionů korun. Situací se zabývá Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje.

„Jsem si té situace vědom, jednal jsem o ní s ministrem Petrem Nečasem, ten řekl, že do systému jde více miliard než před rokem, ale lidé si za ně nekupují sociální služby, tedy nenakupují si služby za příspěvek na péči. Peníze pak chybí poskytovatelům služeb, ať tedy kraje uhradí 30 procent. Myslím, že by ten systém měl být opačný, tedy že by si občané museli odebrat určité množství sociálních služeb. Peníze by potom poskytovatelům sociálních služeb nechyběly. Zatímco Praha dostala dotaci jako loni, ostatním krajům byla dotace snížena. S ministrem Nečasem budeme v této věci dále jednat,“ řekl hejtman.

Ivana Kalinová, Jan Havelka