Také v letošním roce mohou obce a mikroregiony Karlovarského kraje žádat o příspěvek z Programu obnovy venkova. Pro zájemce je v rozpočtu kraje připraveno 23,3 milionu korun. Oproti minulému roku je to nárůst o 2, 8 milionu.

Dotační tituly určené obcím se v zásadě nezměnily. Pouze letos nebyl vyhlášen program Příprava projektů pro získávání finanční podpory, který byl zaměřen na podporu projektové připravenosti žadatelů o finanční prostředky Evropské unie nebo státního rozpočtu.

„Aktivity, které byly podporovány v rámci tohoto titulu, jsou v převážné většině uznatelným výdajem v jednotlivých operačních programech, a jejich podpora z krajského rozpočtu by tedy byla nadbytečná,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

K výrazné změně naopak došlo u dotačního titulu určeného mikroregionům.

„V loňském roce byl zaměřený na přípravu integrovaných projektů, které však mohou být také spolufinancovány z jednotlivých operačních programů. Letos, na základě požadavku mikroregionů, budou prostředky z krajského rozpočtu určeny i ke spolufinancování mzdových nákladů na činnost jejich manažerů,“ sdělila Jana Pavlíková z oddělení vnějších vztahů Krajského úřadu Karlovarského kraje.

„Dotační titul Činnost manažerů mikroregionů volně navazuje na úspěšně realizované projekty kraje Partnerství pro budoucnost 1 a 2. Jeho záměrem je podpořit rozvojový potenciál mikroregionů a napomoci vytvoření jejich řídící a administrativní struktury, aby byly schopny realizovat dlouhodobé projekty a postupně se staly nezávislými na pomoci kraje,“ vysvětlila Pavlíková.

Celé znění pravidel pro poskytování příspěvků, hodnocení žádostí, včetně formuláře, je k dispozici na webu www.kr-karlovarsky.cz. Informace lze také získat na odboru regionálního rozvoje – telefonní číslo 353 502 343.

„Žádosti je možné podávat do 25. února tohoto roku,“ upřesnil Navrátil.

Program obnovy venkova funguje od roku 2004. Od té doby z něj bylo obcím a mikroregionům rozděleno celkem 92,6 milionu korun.