Pětačtyřicetiletý ekolog, bývalý místostarosta Mariánských Lázní, ale také podnikatel Pavel Poc za sociální demokracii je historicky prvním poslancem, který byl za Karlovarský kraj zvolen do Evropského parlamentu. Politika, který voliče na plakátech oslovoval sloganem, že ekologie není demagogie, vyslalo v kraji do Bruselu a Strasburgu preferenčními hlasy téměř tisíc voličů.

Pocův politický rival Werner Hauptmann (ODS), karlovarský primátor, byl sice v počtu preferencí v kraji úspěšnější, poslanecký mandát mu ovšem o vlásek unikl. Na rozdíl od Poce, který do europarlamentu kandidoval ze čtvrtého místa, se Hauptmann o přízeň voličů ucházel až z postu jedenáctého. „Gratuluji. Pro Karlovarský kraj je to úspěch a doufám ve spolupráci,“ vzkázal mu.

Pavel Poc by se v Evropském parlamentu rád zaměřil na životní prostředí. „Jsem přírodovědec, rád bych pracoval v tomto výboru. Prioritní pro mne bude také vyhledávání strukturálních příležitostí pro náš kraj. Jen málokdo si uvědomuje, že těžba uhlí skončí v Karlovarském kraji v roce 2025 a to by pro nás mohla být velká past nezaměstnanosti. Nebavíme se o limitech a kraj by tak přišel přibližně o pětadvacet tisíc pracovních míst. My je musíme umět nahradit a kompenzovat,“ vysvětlil.

Podle Poce je důležitá i komunikace mezi všemi poslaneckými kluby a českými politiky v Unii. „Všichni bychom měli mít zájem na posílení naší národní identity,“ dodal Poc.