Přestože lidé jsou o termínu konání voleb do Evropského parlamentu většinou velmi dobře informováni, k urnám se jim moc nechce.

„Evropská unie mě nezajímá. Nic pro nás nedělají. Poprvé v žtivotě nejdu k volbám. Jsem euroskeptik,“ uvedla Alena Sokolová. A přibližně stejné odpovídala vetšina lidí v našem miniprůzkumu.

Do Eurovoleb kandiduje v České republice třiatřicet volebních stran a hnutí. Volby do Evropského parlamentu se konají už tento pátek a sobotu 5. a 6. června. A přestože se volební místnosti uzavřou v sobotu ve 14 hodin, výsledky budeme znát až v neděli po půlnoci.

„Je třeba vyčkat, až odvolí všechny státy Evropské unie. Mezi poslednímu jsou Itálie, Bulharsko a Slovensko. Sčítání hlasů tak může začít až v neděli po dvaadvacáté hodině,“ vysvětlila Jaroslava Šenitková, ředitela Českého statistického úřadu v Karlových Varech. „Výsledky budou na internetu nabíhat v neděli tak dvě hodiny po půlnoci. Záleží na tom, jak rychle data zpracují pověřené úřady,“ dodala ředitelka.

Ve městě Karlovy Vary je 50 okrsků a volebních místností, ve kterých pracuje 50 volebních komisí. Minimální počet členů komisí pro zvládnutí prací při hlasování a sčítání hlasů ve volbách do Evropského parlamentu stanovený primátorem města je 265.

„Zaregistrované politické strany měly právo do každé komise delegovat jednoho člena a náhradníka. Tuto možnost využilo pouze devět z 33 kandidujících subjektů, celkem bylo stranami delegováno 113 členů okresních volebních kandidátů. Hodně občanů delegovaných politickou stranou se omluvilo z členství v komisi již před složením slibu či po první schůzce, kdy obdrželi informaci, že práce na sčítání hlasů začnou až v neděli, od 22 hodin, po uzavření poslední volební místnosti na území EU,“ vysvětlila Jihndřiška Gallová, vedoucí odboru vnitřních věcí karlovarského magistrátu.

Eurovolby 2009

Termín: 5. a 6. června (volební místnosti se uzavřou v sobotu ve 14 hodin).
Sčítání hlasů: Začne až v neděli po 22 hodině (po uzavření poslední volební místnosti v EU, v řadě států se totiž volí až v neděli).
Počet míst v Parlamentu EU: 736 (celkem); 22 pro Českou republiku.
V ČR kandiduje: 33 volebních stran a hnutí.
Karlovy Vary: 50 volebních okrsků.