Na přibližně 130 velkoformátových fotografiích mapuje osm let obnovy Horního hradu.

„Fotografie jsou dílem Lukáše Adamce, Ornely Vitaiové a Jakuba Hejtíka. Doprovodné texty jsou mým dílem,“ řekl Pavel Palacký, majitel Horního hradu.

Plnobarevná kniha vznikla v nákladu 1 600 kusů a k dostání bude zatím pouze na Horním hradě. „Věřím, že by během letošní sezony mohla z pultů zmizet. Doprovodný text a popisky k fotografiím jsou tříjazyčné — v češtině, angličtině a němčině,“ přiblížil knihu Palacký.

Loňská sezona patřila podle jeho slov k těm nejlepším. „Po kulturní stránce byla výborná. Uspořádali jsme přibližně dvacítku akcí. Na Horním hradě se loni vystřídalo kolem pětadvaceti tisíc návštěvníků,“ pochvaloval si hradní pán.

Po stavební stránce se loni podařilo zpevnit značenou část severního hradu a vybudovat nové stropní konstrukce v jednom z pěti paláců. Pokud to počasí dovolí, vypukne letošní návštěvnická sezona už 1. března, tedy o měsíc až dva dříve než v jiných památkách.

První kulturní akcí pak hrad ožije o velikonočním víkendu, kdy Pavel Palacký chystá noční prohlídku. Ze stavebních prací by letos rád pokročil v obnově komplexu vstupní brány. „Problém je ale v tom, že se špatně shánějí peníze na rekonstrukci míst, která už jsou zčásti opravená. Takové akce pak zůstávají nedotažené,“ posteskl si Palacký.