Chopí se tužek, štětců a budou se snažit uplatnit svůj talent, aby co nejlépe zachytili stav objektu i atmosféru okolí. Z jejich děl pak vznikne prezentace hradu Hartenberg či soubor pohlednic. Výtvarná díla budou k vidění i při různých výstavách.

Patnáct dobrovolníků z celého světa se do Hřeben sjelo v sobotu. První umělci dorazili v sobotu dopoledne, další pak přijížděli během zbytku dne.

Na přivítanou dostali od hostitelů guláš s knedlíkem. Pro čtveřici cizinců, kteří jako první ke stolu usedli, to bylo vůbec poprvé, co ho jedli. „Je to výborné. Chutná nám to,“ přiznali s úsměvem umělci z Korey, Španělska a Kanady.

Po uvítacím dni je v neděli čekala první zkouška. Dostali za úkol nakreslit libovolný dynamický objekt, jako je lidská tvář nebo třeba zvíře. Dále předvedou, jak dokážou vnímat architekturu a přírodu. „Je to kvůli tomu, abychom věděli, co zvládají a co jim jde nejlépe. Podle toho se pak domluvíme, na čem budou pokračovat,“ vysvětlila vedoucí projektu Olga Pluháčková.

„Následně jim zadáme úkoly pro připravované publikace o historii, kde jsou potřeba určité kresby. My třeba nemáme práva na publikování určité fotografie, tak ji takhle necháme překreslit,“ doplnila s tím, že pro kresbu staveb bude zřejmě vhodný osmnáctiletý Veniamin Chuhkovich z Kanady, který studuje architekturu. „To už možná napovídá, že v tom bude dobrý,“ podotkla vedoucí.

„Je také možné, že se další budou chtít projevit převážně pocitově. Ti pak budou moci dělat zcela volné věci. Jejich obrazy poté necháme vystavit v galerii, která se na Hartenbergu plánuje,“ dodala Pluháčková.

„Hartenberg jsem si již předem prohlédl na fotkách zveřejněných na internetu. Už jsem si zkoušel kreslit staré budovy, ale hrad zatím ještě ne. Obzvlášť mě baví malovat ruiny,“ řekl Chuhkovich.

Výsledkem by také mohla být prezentace, která by představila většinu prací z workcampů s výtvarným zaměřením za poslední čtyři roky. „Očekává se, že by se tak na webu mohly publikovat stovky obrázků,“ poznamenal další vedoucí projektu Štěpán Růžička.

Projekt organizuje INEX - Sdružení dobrovolných aktivit a Občanské sdružení Hartenberg. Mezinárodní workcampy se konají na hradě již od roku 2000. Ročně se vystřídá několik turnusů. Většinou se projekt zaměřuje na pomoc s rekonstrukcí hradu.

Ve volném čase budou dobrovolníci poznávat okolí Sokolova. V plánu mají třeba výlet do Národní přírodní rezervace SOOS u Františkových Lázní, sjezd úseku řeky Ohře nebo návštěvu hradu Loket a tamního Muzea knižní vazby. Zapojí se do dění ve svém okolí a na rozličných regionálních akcích budou mít možnost objevovat zdejší kulturu, historii a způsob života.