„Minulý týden jsme zcela cíleně chodili kontrolovat, zda nenajdeme někde psí maso. Na nic jsme nepřišli. Osobně jsem přesvědčena, že Vietnamci psy zabíjejí kvůli vlastní kuchyni. Jinak řečeno, jedí je sami, nemyslím si, že by je nabízeli, byť načerno, na jídelních lístcích,“ říká krajská hygienička Jitka Landová. Jak uvedla, hygienici dělají kontroly pravidelně, letošní plán kontrol mají už splněný na 67 procent.

„Maso se v restauracích nesmí zamrazovat, když zjistíme, že nějaké zamražené je, okamžitě odebíráme vzorky a zjišťujeme jeho původ z dodacích listů,“ říká doktorka Landová.

V pohotovosti jsou i veterináři.

„Smíme ze zákona kontrolovat původ a jakost veškerého na trhu nabízeného masa. Vzhledem ke skandálu, ke kterému došlo v souvislosti s objevením částí psích mrtvol na skládce na Chebsku, máme v úmyslu zjistit, kde se tajná, nelegální jatka nacházejí, a postupovat podle zákona,“ říká ředitelka krajské veterinární služby Mária Slepičková.

Dosud veterináři při kontrolách nic protizákonného ve vietnamských provozovnách nenašli.

„Očekáváme, že chebská radnice vydá přísná nařízení související s výdejem psů z útulků v regionu, včetně následné kontroly zvířat u nových, náhradních majitelů,“ říká Zdena Hudečková ze spolku na ochranu zvířat.

O české psy se zajímají také němečtí kynologové. Chtějí je odebírat z útulků, aby je ochránili před asijskými jatkami.