Před vznikem Karlovarského kraje fungují na západě Čech tři samostatné nemocnice – karlovarská, sokolovská a chebská. Ta karlovarská se z těchto tří nemocnic jako jediná pohybuje v kladných ekonomických číslech.

V roce 2000, po vzniku Karlovarského kraje, vznikají ze sokolovské, chebské i karlovarské nemocnice nejprve společnosti s ručením omezeným. Ale už na podzim roku 2005 přichází kraj se záměrem tyto tři dosud oddělená zdravotní zařízení sloučit do jedné akciové společnosti.

A tehdy začínají problémy, které v krajské nemocnici trvají dosud.

S transformací nemocnic totiž nesouhlasili lékaři a proti se postavila i část krajského politického establishmentu.

Koaliční partneři ODS a ČSSD ovšem tvrdí, že fúze uspoří náklady nemocnic, kritika přesto eskaluje… Ve hře jsou nejen akcie nové akciové společnosti, ale také sanace dluhů sokolovské a chebské nemocnice, a také řešení majetkoprávních vztahů k pozemkům a budovám karlovarské nemocnice. Ty totiž, stejně jako nemocnice, původně patřily městu Karlovy Vary, které je bezplatně převedlo na kraj v domnění, že nejprve okres a posléze kraj bude kvalitním a spolehlivým majitelem tohoto zařízení.

V listopadu 2005 schvaluje krajské zastupitelstvo nový management budoucí Karlovarské krajské nemocnice. Řízením společnosti je i přes odpor odborné lékařské veřejnosti a krajské opozice pověřena Česká zdravotní, která zakázku vyhrála ve výběrovém řízení vypsaném krajem.

V létě 2006 je krajská struktura vedení Karlovarské krajské nemocnice (KKN, rozuměj všechny tři nemocnice) dobudována a činnost a kroky České zdravotní, a.s., jsou stále více kritizovány. Lékaři si stěžují na nekompetentnost manažerů, komunikace mezi nimi a lékařskou veřejností naprosto vázne a nespokojenost graduje.

V polovině loňského roku vykazuje Česká zdravotní v hospodaření KKN více než padesátimilionový schodek a snaží se to zdůvodnit mimo jiné tím, že lékařům bylo přidáno na platech. Nehospodárnost managementu v KKN se ovšem stává předmětem kritiky nejenom lékařů a primářský sbor karlovarské nemocnice vyzývá kraj k řešení.

O dočasný klid zbraní se postará v závěru loňského roku dohoda, z níž vyplývá, že Česká zdravotní u KKN skončí, protože kraj jí smlouvu už neprodlouží a vypíše výběrové řízení na výkonného, zdravotního ředitele a ekonomického ředitele KKN. Přes dohodu, že Česká zdravotní už nebude podnikat žádná důležitá rozhodnutí, se pokouší ještě na poslední chvíli pronajmout karlovarskou dialýzu.

Díky medializaci causy se tak nestalo.

Výsledek hospodaření České zdravotní za dobu jejího působení v KKN? Minus 121 milionů korun!