Zbourat. Tak zní rozhodnutí odborníků o dalším osudu známé klínovecké kamenné rozhledny.

Na původním místě chce obec Boží Dar postavit repliku této památky, která byla postavena v roce 1884. „Novou rozhlednu vybudujeme z původního materiálu. Věž rozebereme, kameny očíslujeme a materiál, který bude vhodný, použijeme znovu,“ uvedl Jan Horník, starosta Božího Daru.

Podle něj se obec snažila vyhlídku zachránit, zrekonstruovat ji a zprovoznit. „Z toho ale sešlo. Věž je příliš poškozená, zdivo se drolí, spárovací materiál mezi kameny se proměnil v nepevný písek. Cement se v době, kdy byla věž stavěna, nepoužíval. Nechali jsme vypracovat dva statické posudky, vyrozuměli písemně památkáře, ti na naše podněty ale nereagovali,“ vysvětlil starosta.

Památkáři obci doporučovali, aby věž rozebrala z jedné třetiny.

„To ale nelze. My na věž hodláme zažádat o dotace z Evropské unie, a o ty na jednu třetinu vyhlídky žádat nelze. Nezbyde skutečně nic jiného, než ji zbourat a postavit znovu. Nyní připravujeme projekt, z něhož se odvine cena celé rekonstrukce rozhledny,“ dodal starosta.

Původně na opravu věže Boží Dar vyčlenil 2,5 milionu, což podle starosty na nákladnou stavbu repliky rozhodně stačit nebude. Vedlejší, kdysi hojně navštěvovaný hotelový komplex chce obec Boží Dar opravit také. Na rekonstrukci zchátralého objektu ale potřebuje čtvrt miliardy korun.

„Dvě stě milionů korun si vyžádá oprava hotelu, padesát milionů musíme vložit do inženýrských sítí. Nyní pracujeme na dokumentaci ke stavebnímu řízení. Město Jáchymov totiž dokončilo regulační plán, takže nám odpadla povinnost vypracovat podklady pro územní řízení,“ vysvětlil starosta.

Boží Dar až poté zváží, zda se nespojí se strategickým investorem, který by jim s náročnou opravou finančně pomohl.

Z hotelu hodlá Boží Dar vybudovat solidní ubytovnu, která bude cenově dostupná i pro rodiny s dětmi a třeba i pro školy. „V hotelu zvažujeme zimní i letní náplň. Počítáme se službami pro turisty a chceme zde zachovat sály pro setkávání lidí.“

Přestože práce na hotelu zatím nezačaly, Boží Dar se snaží zabránit další devastaci památkově cenných artefaktů v interiéru hotelu. Proto obec povolala odborníky, aby sundali ojedinělý dřevěný kazetový strop s jednotlivými erby Krušnohoří.

„Kazety jsou složeny na božídarské radnici. Zrestaurování jednoho kusu přijde na dvacet tisíc korun a celkem je jich sto. Proto jsme o finanční pomoc požádali Ministerstvo kultury,“ vysvětlil starosta.