Hlavním cílem spolupráce kraje s Enwiwou je vytvoření a podpora optimálního fungování integrovaného systému nakládání s odpady v Karlovarském kraji.

„Partnerství Karlovarského kraje a klastru Enwiwa bylo deklarováno podpisem smlouvy o spolupráci v pondělí 20. dubna v Karlových Varech za účasti hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného, Jaroslava Bradáče, krajského radního pro životní prostředí a zemědělství, a zástupců představenstva klastru Enwiwa,“ uvedla Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Hejtman Josef Novotný je s uzavřenou dohodou spokojen. „Vítám spolupráci s klastrem Enwiwa, který se týká nového systému nakládání s odpady. Jeho součástí bude navíc i osvěta o hospodaření s odpady na obcích a ve školách, “ uvedl.

Spolupráce Karlovarského kraje a klastru Enwiwa by měla podle hejtmana napomoci řešit problematické oblasti odpadů v kraji, například sběr a využití bioodpadu, či černé skládky.

„Větší zapojení měst a obcí do integrovaného systému by pak pro jejich občany mělo znamenat co nejnižší navyšování nákladů za odpad v dalších letech. Kraj by také s klastrem Enwiwa chtěl zajistit pro občany lepší propagaci ekologického přístupu nakládání s odpady a podpořit výzkum, vývoj a inovace v tomto odvětví v Karlovarském kraji,“ doplnila krajská mluvčí.

A jak bude spolupráce mezi krajem a klastrem Enwiwa vypadat?

„Karlovarský kraj společně s klastrem připravuje zadání koncesní studie, která řeší nakládání s komunálním odpadem v kraji,“ vysvětlil krajský radní pro životní prostředí Jaroslav Bradáč.

Za naprosto výjimečné považuje toto parnerství také předseda představenstva klastru Enwiwa Rudolf Borýsek. „Smlouvou deklarovaná spolupráce kraje, obcí a klastru Enwiwa v odpadovém hospodářství je jedinečná nejen v České republice, ale také na evropské úrovni,“ zdůraznil.

Zdeněk Bučko, místopředseda představenstva, doplnil, že ambicí klastru Enwiwa není realizovat investiční záměry, ale spíše odborně pomoci kraji, obcím a podnikatelským subjektům s jejich problémy v oblasti odpadů.

Klastr Enwiwa byl založen v loňském roce jako oborové seskupení v oblasti odpadového hospodářství právě s cílem pomoci vytvořit v Karlovarském kraji integrovaný systém nakládání s odpady. Klastr je složen ze zástupců měst a obcí (Svazek obcí Ekoodpady), výzkumných a vzdělávacích institucí, hospodářské komory, významných regionálních, recyklačních a skládkových firem a dalších subjektů.