Kdo zavinil obrovskou ztrátu Karlovarské krajské nemocnice ve výši 120 milionů? Proč dozorčí rada, která měla povinnost kontrolovat management České zdravotní, naprosto selhala? Proč forenzní audit za 6,5 milionu není auditem, ale jen povšechnou, ale důvěrnou zprávou, proč nejsou odvoláni ředitelé nemocnic, kteří je řídili za České zdravotní a selhali?

To všechno chtěli vědět krajští zastupitelé.

Zatímco za koalici ODS a ČSSD čelil dotazům opozičních zastupitelů pouze hejtman Josef Pavel (ODS), Evropští demokraté a komunisté se vystřídali u mikrofonů téměř všichni.

„Forenzní audit má odhalit účetní podvody a zpronevěry a prokázat vinu jednotlivých osob, aby na ně právníci mohli podat trestní oznámení. K tomu ovšem nedošlo. Po tři roky jsme upozorňovali na nedostatky v nemocnici, ale marně. Také bych rád předal občanům fungující a nezadlužené zdravotnictví. Účet nám ale oni vystaví za měsíc, při krajských volbách,“ zdůraznil Jan Horník (SNK/ED).

Hejtman ale Horníkovy námitky nepřijal s tím, že ať bude audit jakýkoliv, bude zpochybňován.

„Pro nás je audit vodítkem, jak nemocnici kontrolovat. To dodnes nemáme. Abychom donutili management, aby se choval podle zákona, a ne abychom byli pouze ubezpečováni, že to funguje,“ odpověděl hejtman. „Kde vznikla ta ztráta? My ji chceme vidět, tu ztrátu,“ dodal.

"Já vím, že nás v tom chcete co nejvíce namočit…"
Josef Pavel, krajský hejtman

Na to okamžitě reagoval Josef Murčo (KSČM): „Koalice ODS a ČSSD chtěla zachránit karlovarské zdravotnictví. Teď se to obrátilo. Nemocnici je třeba chránit před ní.“

Komunisté vyčetli hejtmanovi, že za každou cenu prosadil na řízení nemocnice Českou zdravotní, což byla a je podle nich realitní společnost, která na tuto činnost neměla patřičné oprávnění, a chtěli vědět, proč neobdrželi 22 stran auditu, který byl jeho přílohou.

Na to jim odpověděl Joža Lokajíček, zdravotní rada. „Byli jsme vázáni podepsanou smlouvou,“ marně jim vysvětloval.

Podle Jaroslava Borky (KSČM) komunisté marně upozorňovali na věci, které audit potvrdil. „Prokázal naprosté selhání všech řídících a kontrolních mechanismů.“

„Úspěšně se vyhýbáte vyvození osobní odpovědnosti,“ nebral si servítky Borka. „Chyby, které tam vznikly za minulého vedení, jsou v nemocnici stále. To chce osobní statečnost změnit to. To budeme léčit churavé zdravotnictví i s řediteli, kteří tam seděli i tehdy a jsou tam dodnes?“ nebral si servítky zastupitel Martínek (KSČM).

Také podle Jaroslava Růžičky (SNK/ED) se hejtman zříká osobní odpovědnosti. Podle něj kraj chyboval už na samém začátku transformace nemocnic.

„Neprve jste měli připravit zdravotnickou koncepci kraje a pak dělat následné kroky. Vy jste to odmítli. Soustředili jste si do rukou veškerou moc nad fungováním zdravotnictví, opomenuli jste je projednat s odbornou veřejností, bili jste se v prsa a nezvládli jste to, ačkoliv jste to po tři roky tvrdili. Pokud si nepřiznáme chybu, nemůžeme hledat cesty jak dál,“ vytkl hejtmanovi.

„Já vím, že nás chcete co nejvíce namočit,“ odvětil mu hejtman, podle něhož zdravotnickou koncepci kraj má.

„Ano, ale z minulého století,“ ponuře poznamenal Jiří Morávek (SNK/ED).

„Ale máme,“ zdůraznil hejtman karlovarského kraje Pavel.