Některé obecní lesy v Karlovarském kraji, které spravují obce a města, dostanou od Karlovarského kraje další téměř dva miliony korun. Uvolnění prostředků musí schválit zastupitelstvo, které už k tomu dostalo od radních doporučení. Lesníci takové rozhodnutí vítají. Shodují se ovšem, že peněz by do obecních lesů z krajského rozpočtu mělo jít mnohem víc.

První peníze získaly některé lesy letos na jaře. Z objemu peněz, které požadovaly, ale nakonec obdržely jen 25 procent. Vedení kraje to odůvodnilo tím, že na to nejsou finance.

Lesníci naopak kontrovali, že s příspěvky do obecních lesů nebyl až do nástupu krajské koalice složené z ČSSD, KSČM a Doktorů problém. Odvolávali se i na to, že tento příspěvek v celkové výši 12 milionů korun pochází z ministerstva zemědělství a že je chce kraj použít na úhradu zdravotnických poplatků.

Tyto informace ale krajská koalice popřela s tím, že příspěvek na lesy je uvolňován z krajského rozpočtu. „Finanční situace se zlepšila, proto jsme souhlasili s uvolněním dalších prostředků, které činí 75 procent z podaných žádostí,“ uvedl karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Hejtman přiznal, že hlavním důvodem, proč rada kraje s návrhem souhlasila, bylo masivní propouštění v tomto sektoru. Lesníci totiž už na jaře konstatovali, že finanční situace se po zrušení krajských příspěvků ještě více zhoršila, a tak lesy musely začít propouštět. Šlo především o externí pracovníky.

„Nechci, aby lidé přicházeli o práci. Pokud budou návrhy lesů rozumné, chci jim vyhovět,“ konstatoval hejtman, který už ale nyní připustil, že velký otazník zůstává nad příspěvky v přístím roce. „V tuto chvíli nedokážu říci, zda je budeme moci uvolnit. Kolem rozpočtu na příští rok jsou totiž velké dohady,“ dodal Novotný.

Robert Maschnar, ředitel jáchymovských lesů, další uvolnění peněz uvítal. Právě jáchymovské lesy mají totiž v tomto kole dostat tři sta pět tisíc z původně požadovaných 436 tisíc korun. „Je to pořád lepší než jen dvacet pět procent. I tak ale zůstáváme ve ztráte za první půl roku v řádu půl milionu korun. Propouštění ale naštěstí u nás nehrozí,“ podotkl Maschnar.

Božídarské lesy mají v tomto kole dostat téměř 25 tisíc z požadovaných 35 tisíc. „Malinko nám to pomůže. I tak jsme ale museli zredukovat řadu činností, které mohou jeden rok počkat. Z peněz, které jsme na to měli vyčleněné, jsme zaplatili tři externisty. Ty jsme museli na jaře propustit, ale nyní jsme je vzali zpět. Finančně to utáhneme jen se skřípěním zubů,“ dodal šéf lesů Karel Picura.