Výrobci lehkého stavebního materiálu Liasu Vintířov se v tomto roce mimořádně dařilo. Lias získal ocenění Nejlepší firma roku Karlovarského kraje, v republikovém měřítku se stal Nejlepším výrobcem stavebnin roku a jako jedna ze dvou firem kraje se umístil v „Českých 100 nejlepších“.

Kromě zmíněných ocenění byl pro Lias Vintířov tento rok úspěšný především hospodářsky.

„V posledních dvou letech máme rekordní výrobu i obrat, expandujeme na východní trhy a do Polska, ale vzhledem k současné hospodářské krizi máme také své obavy,“ řekl Rudolf Borýsek, ředitel Liasu Vintířov, který zaměstnává na dvě stě lidí. „Rozhodli jsme se proto šetřit a být opatrní. Omezili jsme investice o 140 milionů korun,“ přiznává Borýsek.

Firma původně plánovala dvě velké investice. Tou první je odsíření a dopalovací komora pro výrobu liaporu zhruba za sto milionů korun. „Tato investice už běží a uvědomujeme si její ekologický aspekt pro region,“ komentoval Borýsek důvody, proč se právě tato investice neškrtala. Prozatímní škrt ovšem postihl druhou investici, kterou měla být automatizace výroby prefabrikátů. „Je to škoda, na automatizaci jsme dokonce získali 50% dotaci z evropských peněz ve výši 64 milionů korun, které bohužel vrátíme,“ dodal ředitel.

Celosvětová finanční krize se ovšem neprojevuje jen ve škrtech investic, ale dotýká se i personálních opatření. „Nebudeme propouštět, ale rozhodně nebudeme prodlužovat smlouvy na dobu určitou,“ říká Borýsek. Lias Vintířov si přitom před časem vyjednal patnáct zahraničních dělníků z Vietnamu. To však za současné situace zrušil.

A jak se ředitel Liasu dívá na současnou globální finanční krizi? „Krize je realitou. Rozestavěné projekty se konzervují, nové nezačínají. Naštěstí funguje veřejný sektor — silnice, dálnice, železnice, kam dodáváme třeba protihlukové stěny nebo geotechnické zásypy. Za nejúčelnější v současnosti považuji státní podporu veřejných investic a nikoliv sanaci soukromých podniků. Smysluplnější by bylo, kdyby stát garantoval úvěry, za které by se něco postavilo, než sypat peníze do bank.“

V této souvislosti nepovažuje ani za šťastný, ani za systémový nápad pomoci automobilkám odpuštěním DPH. „Odpuštění DPH při výstavbě sociálních bytů by mělo stejnou logiku a dlouhodobější dopad.“

Lias Vintířov vykázal vloni zisk 61 milionů korun a tržby 576 milionů korun.