„Zajímalo by mě, na co tu jsou, určitě by se pro ně našlo nějaké využití,“ tvrdí jeden místní občan z nedaleké ulice. Ve využití hrobových kvádrů však nemá jasno ani sám starosta Lokte Jaroslav Hlavsa, jenž v otázce hřbitova plánuje postupem času další projektové inovace.

„Jak naložíme s jednotlivými takzvanými nefunkčními hroby a jejich příslušenstvím, to v tuto chvíli opravdu netuším. V zadání pro projektanta bude kromě estetiky a etiky hrát roli i hledisko budoucích provozních nákladů, tedy nákladů na údržbu, jako je sekání trávy a podobně,“ vysvětluje Hlavsa.

Vedení města vyřeší i další problém. Ten se týká nepřehledné hřbitovní evidence. „Do konce roku bude zrevidována hřbitovní evidence. Budou zpoplatněna jednotlivá hrobová místa a v důsledku toho dojde k vymezení nefunkčních hrobů. Na tomto základě dojde k návrhu funkčního využití jednotlivých bloků i s ohledem na budoucí potřebu. Teprve poté, a v průběhu, budeme řešit další stavební, terénní a parkové úpravy,“ uzavírá starosta Lokte.

(kri)