Místo stromů už jenom pařezy. Tak přesně tento pohled se naskytl místním obyvatelům pod loketským mostem. Stoletá alej podél řeky Ohře zde musela ustoupit plánované výstavbě nové cyklostezky.
„Doufám, že ti, co pokáceli 130leté i starší, zcela zdravé, nádherné stromy u řeky pod mostem, přijdou do pekla! Byl to podle mě zcela nekulturní zločin! Žádná cyklostezka tohle nemůže omluvit, barbaři,“ zlobí se Naděžda Koláříková z Lokte.

Ta není jediná, koho pokácená alej naprosto šokovala. „Nevím, jak pan starosta, ale já jsem se ještě nesetkal s pozitivním názorem na úsek cyklostezky pod mostem. Bohužel zde dojde ke vzniku mrtvé zóny v našem městě, která bude určena pouze úzké skupině obyvatel, cyklistům, a ostatním bude zapovězena,“ myslí si Petr Adamec.

Investorem výstavby cyklostezek je Karlovarský kraj a stromy jsou převážně v gesci Povodí Ohře. „Samozřejmě že při výstavbě trasy od Chebu po Doupov muselo dojít k vykácení stovek stromů, a tisíce jich byly vysázeny náhradou. V našem konkrétním případě zbývalo v oplakávané aleji osm stromů. Z toho byly dva, jilm a olše, již prakticky mrtvé - stáří a tracheomykózy,“ vysvětluje starosta Lokte Jaroslav Hlavsa.

Ze zbývajících šesti byly ovšem i podle něj tři jasany zdravé a stabilní. „Připouštím, že tu s námi mohly být ještě dlouhá desetiletí, kdyby, řekněme si to upřímně, nepřekážely. Je náramně pohodlné a módní stavět se proti kácení stromů. Automaticky tím získáváte punc citlivého člověka, ochránce přírody smutnícího nad barbarským počínáním těch, co zasahují do přírody. To je dle mého selsko–lesnického rozumu póza a, odpusťte, i pokrytectví,“ dodává Hlavsa.

Ten vyzývá všechny občany k veřejné besedě v zasedací místnosti Městského úřadu v Lokti. „Na úvod bych rád odprezentoval desetiminutové DVD s autentickými záběry z kácení stromů v našem parku v roce 1999. Upozorňuji, že to není pro slabé povahy. V rámci této akce bylo vykáceno více než tisíc kusů stromů. Nicméně z té džungle poté vyrostl naším přičiněním jeden z nejhezčích parků v regionu,“ uvádí starosta s tím, že se beseda uskuteční ve středu 21. dubna od 17 hodin.

(kš)