Rada Karlovarského kraje se na svém čtvrtečním jednání zabývala finančními prosředky, které poputují do fondu odměn v Karlovarské krajské nemocnici. Podle rady by se mělo deset milionů určit do fondu odměn a dalších deset na nákup nového tomografického přístroje.

Potvrdil to Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje.

„Deset milionů jsou peníze určené na stabilizaci mezd v nemocnici. Ty budou sloužit hlavně pro nižší zdravotnický personál,“ poznamenal Novotný. „Nepůjde o peníze, které budou v základu mzdy, ale skutečně odměny za kvalitní práci. Jde tedy také o motivační věc. Peníze jsou určeny na tento rok,“ dodal hejtman.

Podle hejtmana bude do tohoto fondu vkládat peníze i samotná krajská nemocnice. „Ta by měla přispět částkou dvacet milionů korun, určenou také na odměny,“ dodal Novotný.

Karlovarský kraj chce podpořit nemocnici také při nákupu nového CT přístroje do Karlových Varů. „Ten současný je poruchový a už jsem obdržel několik podnětů od pacientů, kteří museli například kvůli poruše přístroje být převezeni do Sokolova. Proto musíme tuto situaci řešit. Přispějeme na nákup druhými deseti miliony korun,“ konstatoval hejtman.

Kraj bere nákup kvalitního CT přístroje jako akutní záležitost.

„Nechceme, aby poruchovost tohoto přístroje ovlivňovala kvalitu zdravotnické péče v kraji. O opravě být řeč nemůže, protože tyto přístroje jsou v republice už pouze dva a tak by byly náhradní součástky velmi drahé. Navíc nemáme ani jistotu, že přístroj nebude i po opravě poruchový. Proto chceme, aby se koupilo zařízení nové. Náš příspěvek na celý nákup nestačí, ale zbytek peněz dodá nemocnice,“ uzavřel krajský radní Jaroslav Bradáč.

(jah)