Se vzpomínkou na dánského pohádkáře a s velkou radostí z knížek a čtení ji na 800 místech naší planety opět prožijí desetitisíce dětí ve veřejných i školních knihovnách, mateřských, základních a středních školách, občanských sdruženích, domech dětí, klubech i nemocnicích Čech, Moravy, Slovenska, Polska a také Slovinska.

Již podeváté připravují tuto sympatickou akci se svými přáteli a partnery knihovny z Klubu dětských knihoven SKIP ve spolupráci se Spolkem slovenských knihovníků. Noc, na kterou se děti celý rok těší (mnohde soutěží, aby se jí mohly účastnit), otevírá prostory, které znají všichni jen za dne…

Copak se bude letos dít, jaké překvapení pro nás v knihovně přichystali, kdo přijde na návštěvu, co se bude číst, kam se půjde na noční dobrodružnou výpravu, v čem se bude soutěžit?

Všechny tyto otázky dychtivých malých nočních návštěvníků budou již brzy zodpovězeny. Všichni však předem vědí, že se určitě nebudou nudit a že po pravdě toho ani moc nenaspí… Pokud chcete aspoň trochu nahlédnout pod pokličku toho, co se chystá, tak vězte, že se například všude bude číst z knihy, která dosud nevyšla. Jak to? Inu, spáči mají svolení Renaty Štulcové přečíst si speciálně upravenou kapitolku z její knihy “Mojmír — Cesta pravého krále”, která popisuje historické události na Moravě ve 13.století. Obrázek Renáty Fučíkové z připravované knížky letos děti najdou i na speciálně vydané pohlednici, kterou nelze nikde koupit, jen si ji právě zasloužit nocováním s Andersenem.

Na společnou četbu naváže i soutěž — tentokrát luštění v hlaholici. Děti budou soutěžit také s Alíkem, Čítárnami, ComputerPressem, záludnou otázku připravuje jako obvykle podivný skřet Čtisibrýl Ušatý. Do půlnoci mohou děti poslat své hlasy nejlepší knížce roku 2008 do ankety SUK — Čteme všichni. A od půlnoci budou zase společně přemýšlet o své nejmilejší knížce, které dají hlas v anketě Kniha mého srdce.

Bude se hrát…

zpívat, tancovat, mluvit se zajímavými hosty, malovat, kouzlit, podniknuty budou nebezpečné cesty odvahy, navštíveno bude nespočet tajemných míst. Především se však bude dlouho do noci číst. Dospělí dětem připomenou oblíbené knížky Ondřeje Sekory, Františka Kožíka i Františka Nepila, kteří mají letos významná výročí. Na mnoha místech děti navštíví sám Andersen a s autory, herci i představiteli měst a obcí budou dětem číst pohádky a leckde pomohou zasadit pohádkový strom (Pohádkovník Andersenův — Fabularius Anderseni).

V Karlovarském kraji se k akci připojí tyto knihovny:

Březová u Sokolova — Městská knihovna, nám.Míru 230
Františkovy Lázně — Městská knihovna, Dr. Pohoreckého 117/8
Hazlov — Obecní knihovna, Hazlov 31
Horní Slavkov — ZŠ Horní Slavkov, Školní 786
Cheb — Městská knihovna, Obrněné brigády 18
Cheb — 6. ZŠ, Obětí nacismu 12
Cheb — Občanské sdružení BALIME, Obětí nacismu 16
Cheb — Dům dětí a mládeže Sova, Goethova 26
Chodov — Městská knihovna, Staroměstská 55
Královské Poříčí — Obecní knihovna, Lázeňská 114
Kraslice — Městská knihovna, příspěvková organizace, Dukelská 1128
Kynšperk nad Ohří — Městská knihovna
Lázně Kynžvart — Knihovna, Náměstí Republiky 1
Loket — Městská knihovna, T.G. Masaryka 1
Luby u Chebu — Městská knihovna, Revoluční 465
Nová Role — Základní knihovna v Nové Roli, Na Pěší zóně 148
Nová Role — Obecní knihovna Mezirolí, Mezirolí 49
Nové Sedlo — Městská knihovna, Masarykova 502
Ostrov — Městská knihovna, Lidická 1036
Toužim — Základní škola, Plzeňská 395
Vřesová — Obecní knihovna, Vřesová 3