Všichni zaměstnanci Karlovarského porcelánu čekali na tento den ve víře, že se dozvědí dobré zprávy. Opak je ale pravdou.

V pondělí 9. března věřitelský výbor společně s insolvenčním správcem podniku Tomášem Čermínem otevřeli obálky s nabídkami na odkoupení podniku. Právě od nabídek se podle Čermína mělo odvíjet to, zda zaměstnanci dostanou zaplaceny dlužné mzdy — někteří z nich zatím nedostali ani korunu z prosincové výplaty.

V úterý je Čermín přímo v sídle Karlovarského porcelánu v Nové Roli navštívil. Oznámil jim ale, že na výplaty peníze nejsou.

„Výplaty v dohledné době lidem nepřijdou. V podniku vládne obrovská nejistota,“ konstatoval Čermín.

Věřitelský výbor se podle Čermína sejde znovu příští týden, v pondělí 16. března. „I když výbor není vázaný žádným termínem, v tento den by měl dostat pokyny, jak postupovat dál. Už jen z morálního hlediska se budeme snažit, abychom v tento den rozhodli o kupci, respektive kupcích porcelánky,“ uvedl Čermín.

Zároveň nevyloučil možnost, že se věřitelé příští týden nemusí také rozhodnout. „Pokud se tak stane, budeme muset odstavit druhou pec. Už nyní vím, že v takovém případě zavřu brány podniku,“ prohlásil správce, který doplnil, že v podniku už se začaly stornovat zakázky.

Podle ředitele Karlovarského porcelánu Vlastmimila Argmana je situace v podniku opravdu vážná.

„V poslední době se téměř zastavil vývoz. Zatímco ještě nedávno jsme týdne vyvezli zboží za pět až sedm milionů korun, nyní to jsou jen dva až tři miliony,“ podotokl Argman s tím, že důvodem jsou možné spekulace, že tradiční zákazníci cítí zánik podniku.

Peníze Karlovarskému porcelánu dochází. „S bídou nám budou stačit na pokrytí nejnutnějších provozních nákladů, jako je energie a plyn. Pokud se zdroje zastaví, pec vyhasne,“ pohrozil.

Zaměstanci Karlovarského porcelánu jsou zdrceni a cítí se podvedeni. Ředitel Argman je totiž ještě před několika uklidňoval, že platí tři výplatní termíny během března. Včera sám musel uznat, že byl velký optimista.

„Už nevěříme ničemu. Okolo sebe slyšíme jen samé sliby. Ale že tu pracujeme už několikátý měsíc zadarmo, to zřejmě nikoho nezajímá. Dnes jsme se dozvěděli, že s výplatami je to hodně nejisté. My už ale skutečně nemáme za co žít. Peníze, které jsme dostali před měsícem darem od Karlových Varů, stačily akorát na pokrytí běžných poplatků,“ postěžoval si jeden z oslovených zaměstnanců.

Z vývoje není nadšená ani šéfová odborářů Karlovarského porcelánu Marcela Dubová. „To víte, nálada není nic moc. Jedinou dobrou zprávou v tuto chvíli je, že někteří z nás v pátek dostanou zbytek peněz od Karlových Varů. Nebude to ale mnoho. Snad jen čtyři tisíce na hlavu,“ dodala.

O Karlovarský porcelán má podle Čermína zájem několik subjektů. Jejich počet nechce zatím zveřejnit, stejně jako to, kdo konkrétně chce závody koupit. Veřejnost se to prý včas dozví.