Přestože podle tradice se už měli lidé o uplynulém víkendu postit, v Pile a v Dubině si ještě užívali masopustního veselí. A to plnými doušky, leckdy říznutými skvělou slivovičkou.

Ženy z Pily měly už od pátku plné ruce práce. Uctít masopustní průvod tím nejlepším, to už k této tradici neodmyslitelně patří. A tak se pekly koláče, buchty, připravovaly chlebíčky, jednohubky, nakupovaly klobásky a lahvinky. A také si všichni připravovali kostýmy a masky, čím originálnější, tím lepší.

„Musíme se pochlubit, ochutnejte, vezměte si i tuhle buchtu, ta je z tvarohového těsta,“ nabízely ženy všem v průvodu, který zastavil u jejich dveří.

Děti byly bez sebe blahem, nálada gradovala, hudba hrála a o žerty a tanec nebyla nouze.

„Teď je to ještě v pohodě. Horší jsou ty návraty,“ smála se jedna z žen a pobízela hosty k ochutnávce pohoštění. „Jedete!“ hnala pak dva rozverné, drzé čerty, kteří kontrolovali, co před nimi ještě skryla.

Organizátorem pilského masopustu je vždy zdejší Baník. „Letos jsme se o týden zdrželi. To podle toho, kdy má kapela čas. Ale je to vždy povedená akce,“ uvedl Jiří Bartoška, předseda TJ Baník. Jak masopustní průvod procházel obcí, zaskočil i užaslé řidiče, kteří Pilou projížděli. Bez patřičného poplatku je masky projet nenechaly.

Sbírka poslouží na organizaci dětského maškarního bálu, který se ve zdejším kulturním domě koná příští sobotu od 14 hodin. Večer zde děti vystřídají opět dospělí.

Nálada v Dubině byla v sobotu neméně rozpustilá a bujará. Celá obec byla na nohou a v maskách, starosta Tůma šel tentokrát za mnicha, jeho manželka za jeptišku a oba tvořili skvělý masopustní pár. I zde se lidé bavili, jedli, pili a utužovali sousedské vztahy.