Epiag vlastní česko–vietnamský pár. Za Chodovskou porcelánku, která patřila do společnosti zkrachovalého Karlovarského porcelánu, zaplatil nový vlastník podle insolvenčního rejstříku 25,6 milionů korun. Součástí prodeje byly i ochranné známky a zásoby.

„Snažíme se, aby výroba v chodovské manufaktuře byla obnovena co nejdříve. Kupní smlouvy ještě nejsou podepsány a vlastníky závoda tedy ještě nejsme. Předpokládáme, že vše se vyřeší do konce dubna a začátekem května bychom zde opět zahájili zdejší výrobu. Náš předpoklad je, že zde zmastnáme 70 procent původních zaměstnanců,“ uvedl majetel Epiagu Huu Loi Nguyen.

V současné době je chodovská porcelánka zavřena a lidé a před krizí zde pracovalo kolem sta zaměstnanců.

„Není problém výrobu okamžitě rozjet. Dosavadní výrobu porcelánu zde zachováme a sortiment chceme ještě rozšířit. Stejně jako trhy. Dovážet jej kromě Japonska chceme třeba do Vietnamu, zájem o tento druh porcelánu je značný,“ uvedla Hana Valentová, daňová poradkyně Epiag Lofida.

Podle jednatelky Mileny Nguyenové, se noví majitele chodovské manufaktury budou snažit, aby zaměstnanci porcelánky měli vyšší platy než dosud.