Do konce tohoto týdne by stovky zaměstnanců Karlovarského porcelánu měly dostat dalších 25 procent teprve ze zářijové výplaty. Necelých sedmdesát procent obdrželi lidé už před časem. „Měli jsme dostat sedmdesát procent, ale když jsme si to propočítali, bylo to jen 68 procent z výplaty. Do konce týdne máme dostat dalších dvacet pět procent. Stále tak zbývá, aby nám vedení podniku proplatilo ještě sedm procent naší zářijové výplaty. Nikdo přitom neví, co bude s tou říjnovou, kterou jsme měli za normálních podmínek dostat už příští týden,“ stěžuje si jedna ze zaměstnankyň Karlovarského porcelánu (KP).

Na Karlovarský porcelán byl vyhlášen 14. října úpadek. Stalo se tak po finančních problémech v mateřské společnosti Porcela Plus, která je v úpadku od 20. října. V další dceřiné firmě Porcely Plus, Concordii v Lesově, bylo 22. října zahájeno insolvenční řízení.

„Situace v podniku se mění opravdu z hodiny na hodinu. Nedokážu tak nyní říci, jak to bude s výplatou za říjen,“ přiznává Tomáš Čermín, insolventní správce KP. Právě on rozhoduje, zda, v jaké výši a kam peníze z podniku odejdou. „Pravomoce má i nadále pochopitelně vedení společnosti. Já jsem ale ten, kdo jeho požadavky schvaluje. V pátek, kdy přišel návrh na vyplacení třiceti procent mzdy zaměstnancům, jsem ale neměl důvod této žádosti nevyhovět,“ říká správce.

Ten sám nedokáže odpovědět ani na to, jak to bude s dodávkou energie či plynu. „Je zajištěna na tento týden. Vzhledem k tomu, jak se situace mění, nejsem ale schopen říci, co bude dále,“ konstatuje Čermín, který potvrdil, že i nadále platí v KP předběžné opatření.

To znamená, že nikdo, tedy ani vedení podniku, nemůže manipulovat s majetkem porcelánky bez vědomí správce. „I nadále platí mé nařízení, že Karlovarský porcelán musí nejdříve za zboží, které bude dodávat Porcele Plus a Concordii, dostat zaplaceno,“ dodává. Karlovarský porcelán se totiž do finančních problémů dostal poté, co mu Porcela Plus a Concordia přestala proplácet faktury za zboží. Podle Čermína tak Porcela Plus dluží KP 138 milionů a Concordia 112 milionů.

A jak vidí situaci samotné vedení Porcely Plus? „Karlovarský porcelán i Concordia nadále vyrábějí. Výroba na termínovaně vázaných zakázkách bude pokračovat nejméně do pondělí 10. listopadu, do kdy jsou uhrazeny energie a suroviny,“ říká mluvčí holdingu Marek Pražák.

Co se týče dluhů vůči Karlovarskému porcelánu, nelze podle Pražáka ze zákona nyní řešit pohledávky vůči dalším stranám, které jsou rovněž v insolvenčním řízením. „Pak by šlo o upřednostňování věřitele,“ vysvětluje mluvčí Pražák.

Jana Kopecká, Ivana Kalinová