Obavy z nákazy prasečí chřipky už zasáhly i obyvatele Karlovarského kraje, kteří se vrátili z postižených zemí. Jak informovala hlavní epidemioložka Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Zuzana Vodrážková, v regionu jsou hlášeny už tři případy podezření onemocnění prasečí chřipkou.

„Jeden člověk přišel už po uplynutí inkubační doby na infekční oddělení nemocnice a byl poslán do domácí izolace, další dva lidé jsou hospitalizováni v pražské nemocnici Na Bulovce,“ upřesňuje epidemioložka Vodrážková.

Co vlastně mají dělat lidé, pokud mají obavy, že se tímto virem nakazili? V Karlovarském kraji totiž není možnost na testování prasečí chřipky.

„Jsme domluveni s primářkou infekčního oddělení karlovarské nemocnice, že všechny případy se budou koncentrovat právě zde. Pokud mají lidé podezření a mají příznaky nemoci, mohou navštívit svého praktického lékaře nebo rovnou zajít na infekční oddělení,“ radí hlavní epidemioložka KHS.

V nemocnici bude pacientovi odebrána krev a její vzorky se následně pošlou do Prahy do Národní referenční laboratoře na rozbor. Už v nemocnici ale podle Vodrážkové obdrží člověk informace, zda bude muset být v domácí izolaci.

Infekční oddělení v karlovarské nemocnici je jediné v celém regionu. Poskytuje pacientům vysoce specializovanou péči a přístrojové vybavení odpovídá dnešním západoevroským standaradům. „Přesto pacienty, u nichž by byla nákaza prasečí chřipkou prokázána, zde léčit nemůžeme. Ty bychom museli transportovat do nemocnice na Bulovce, která má specializované pracoviště,“ uvedla Zdeňka Marková, mluvčí krajské nemocnice. Léčba této infekce má podle mluvčí velmi přísná pravidla a pacienti musejí být například hospitalizováni v oddělených boxech.

Pacienty, kteří se z rizikových oblastí vrátili, necítí se dobře a je u nich podezření z této nákazy, přijme nemocnice na pozorování a odebere jim vzorky.

„Měli jsme tady pána, který se před deseti dny z Mexika vrátil a po informacích o epidemii se vylekal. Byl vyšetřen a nejevil sebemenší známky tohoto onemocnění. Prokázaný případ prasečí chřipky jsme tady neměli,“ dodala Marková.

Ivana Kalinová, Jana Kopecká

Příznaky chřipky

Virus prasečí chřipky se přenáší z člověka na člověka vzduchem. Obsahuje části chřipky lidské, ptačí a prasečí. Na ruzyňském letišti jsou už vyvěšeny informace o příznacích nemoci a o tom, kde v areálu je ambulance, v níž se mohou lidé s příznaky nechat vyšetřit. Nemoc se projevuje vysokými horečkami, únavou a ztrátou chuti k jídlu.