Informace Českého statistického úřadu o tom, že roste průměrná mzda, vyvolává mezi lidmi v kraji vlnu emocí. Zvláště když Karlovarský kraj je na tom z celé republiky nejhůře. Částku v hodnotě průměrné mzdy vidí na Karlovarsku jen málokdo. Zatímco v Praze se průměrný plat pohybuje na částce 28 635 korun, průměr v Karlovarském kraji je mnohem nižší. Je to 18 361 korun. Republikový průměr je přitom 22 531 korun.

Problém je ve složení zaměstnanců. Zatímco v Praze sídlí řada zahraničních společností, které si mohou dovolit dobré zaměstnance solidně zaplatit, Karlovarský kraj je proslulý svými lázněmi. A právě obory jako ubytování, pohostinství a lázeňství už léta patří mezi ty nejhůře placené. Průměrné mzdy v této sféře se pohybují pod částkou 16 tisíc korun.

„Problém je v tom, že každý ze šéfů předpokládal, že si přivyděláme na dýškách od pacientů,“ poznamenala Anna Mašková, bývalá pracovnice jedné z mariánskolázeňských léčeben, dnes již v důchodu. „Ještě tak před deseti lety to byla docela pravda, ale potom, co Němci zavedli euro, to šlo hodně dolů. Navíc člověk nesměl omarodit. Neměl pak skoro z čeho žít. Ostatně dodneška to vidím na svém mizerném důchodu,“ dodala.

„Z mých kamarádů a známých nikdo nemá průměrnou mzdu. Já sám jsem před půl rokem nastoupil do nového zaměstnání. Mzda se mi sice zvyšuje, ale zatím to není ani krajský průměr,“ řekl Pavel Tomášek z Chebu.

„Navíc mnohem rychleji než mzdy rostou ceny. Už teď musíme s manželkou o každé koruně dlouho přemýšlet, jak ji utratíme. Pořád dražší je elektřina, plyn i nafta. Jezdit dneska někam autem je přepych. Uvažuji o tom, že zase zprovozním kotel na uhlí. Pokud ho tedy v dohledné době také nezdraží,“ povzdechl si.

Petr Przeczek

Infografika

Praha bude mít vždy nejvyšší platy v České republice

Pomalý růst reálných mezd je odrazem zpomalující české ekonomiky. Platové rozdíly mezi Prahou a ostatními regiony se sice zmenšují, ale nikdy se nesrovnají. To si myslí analytik společnosti CITCO Finanční trhy Tomáš Volf. Dvaadvacet a půl tisíce korun, tolik činí průměrný plat v České republice. I když je to oproti loňskému roku více o 10,4 procenta, ve skutečnosti lidem v peněženkách tolik nezůstane. Reálné mzdy, tedy to, co si můžeme za svou výplatu koupit, rostly jen o 2,8 procenta, což je druhá nejnižší hodnota za poslední dva roky.

„Pokles růstu průměrných mezd koresponduje s tím, že česká ekonomika zpomaluje,“ říká analytik Volf. „Důležitější ale je, zda mzdy korespondují s růstem produktivity práce. Pokud mzdy porostou rychleji než produktivita, bude to mít na ekonomiku negativní dopad. Samozřejmě že lidé budou mít více na páskách, ale zároveň to bude mít vliv na inflaci,“ poznamenal.

Rozdíly mezi vysokými platy v hlavním městě a výrazně nižšími platy v regionech se podle něho nikdy nesmažou. Mohou se ale zmenšit.

„Pomyslné nůžky mezi kraji a Prahou se mírně zavírají, ale stav, kdy by se úplně zavřely, zřejmě nikdy nepřijde. Tyto rozdíly budou vždycky,“ odhaduje Volf a dodává: „Praha má totiž to štěstí, že do ní zamířila celá řada bohatých zahraničních firem, které si mohou dovolit zaplatit kvalitní zaměstnance. Ti se do české metropole stahují jak z okolních měst, tak i ze vzdálenějších regionů.“

Vojtěch Janda